Ekonomija arhiva vesti 30.07.2018

Guvernerka potvrdila: U toku pripreme za privatizaciju Komercijalne banke

RTV 30.07.2018
BEOGRAD - U toku su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Odgovarajući na pitanje novinara da li NBS plaši mogućnost privatizacije Komercijalne… »

Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje

SEEbiz 30.07.2018
BEOGRAD - Finansijski sistem u Srbiji je sada otporniji na međunarodne uticaje, pre svega jer je smanjeno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dinar se češće koristi u transakcijama, ocenila je danas guvernerka Narodne banke Srbije… »

Evro danas iznosi 118,04 din

Novi magazin 30.07.2018
Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs je 118,0447 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Evro je u petak vredeo 118,0317 dinara a NBS je kupila 30 miliona evra da bi… »

Počinje prodaja PKB: Ovo je postupak i rokovi

B92 30.07.2018
Oglašavanje prodaje imovine i kapitala Poljoprivredne korporacije Beograd i zavisnih preduzeća očekuje se u avgustu, rečeno je Beti u Ministarstvu privrede. Zaključkom Vlade Srbije određeno je da će se postupak privatizacije PKB-a i zavisnih… »

Beogradska berza: Jača investiciona aktivnost, indeksi u padu

SEEbiz 30.07.2018
BEOGRAD - Življa aktivnost investitora na domaćem tržištu akcija, ali i pad oba berzanska indeksa, obeležili su prvi trgovački dan u nedelji na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 38,3 miliona dinara (324,3 hiljade evra). Indeks… »

Deutsche banka iz Londona u Frankfurt preselila “veliki deo” svojih aktivnosti

Gde investirati 30.07.2018
Nemačka Deutsche banka potvrdila je da je iz Londona u Frankfurt preselila “veliki deo” svojih aktivnosti u vezi sa tzv euro kliring operacijama. Iako za sobom ne povlači preseljenje zaposlenih niti gubitak ijednog radnog mesta, ovaj potez Deutsche… »

Novosadsko preduzeće DES od danas u štrajku

Nova ekonomija 30.07.2018
Sindikat Sloga saopštio je da je 80 od ukupno 170 radnika novosadskog preduzeća DES od jutros u štrajku u krugu preduzeća. Prema rečima Zorice Stepanov iz Sindikata „Sloga DES“ štrajkača bi bilo više da u petak deo sektora za šnajderke nije… »

“Nije pitanje hoće li povećanje, već radimo projekcije“

B92 30.07.2018
Beograd -- Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da NBS već radi projekcije za najavljeno povećanje plata i penzija i da se to povećanje uopšte ne dovodi u pitanje. "Nijednog trenutka se ne postavlja pitanje da li će povećanje plata i penzija… »

Gradnja mosta Pelješac u Hrvatskoj pokrenula pitanje granica sa BiH, preti se tužbama

Radio 021 30.07.2018
U Hrvatskoj danas počinje gradnja mosta Pelješac, čijoj su se izgradnji protivili, pre svega, bošnjački političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru. Lokalni mediji… »

Berlin sprečio ulazak Kineza na nemačko tržište struje

Nova ekonomija 30.07.2018
Kina je bila fabrička traka ovog sveta, a sada hoće da bude njegov vlasnik, piše nemačka štampa nakon pokušaja Kineza da uđu na nemačko tržište struje. Vlada u Berlinu je sprečila taj pokušaj mešanjem u tržište. Zvanični Berlin ponovo je… »