Vesti » Beta 12.08.2018

Umro britanski nobelovac V. S. Naipol

Beta nedelja, 12. avgust 2018.
Beta
Britanski pisac Vidiadar Suradžprasad Naipol, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001, umro je u 86. godini, saopštila je njegova porodica.

"Bio je div u svemu što je radio i umro je okružen ljudima koje je voleo, nakon života punog veličanstvene kreativnosti i inicijative", rekla je juče njegova žena.

Nobelovu nagradu je dobio, prema obrazloženju Švedske akademije, "zbog perceptivne naracije i nepokolebljivog preispitivanja u radovima koje nas tera da vidimo prisustvo zabranjenih istorija".

Najpoznatija dela su mu "A House for Mr. Biswas", "In a Free State", "A Bend in the River", i "The Enigma of Arrival".

Tokom neverovatne poluvekovne karijere, Naipol je kao samozvani "bosonogi kolonijalista" prešao put od ruralnog Trinidada do engleske više klase, dobio gotovo sve najznačajnije nagrade i vitešku titulu, i smatran je za jednog od najvećih engleskih pisaca 20. veka.

Naipol je napisao više od 30 knjiga u kojima se bavio kolonijalizmom i dekolonizacijom, egzilom i borbama malog čoveka u zemljama u razvoju, temama koje su odražavale njegovo poreklo i životni put.

Iako su njegova dela bila hvaljena zbog saosećanja prema siromašnima i prognanima, sam pisac je mnoge uvredio arogancijom i šalama o nekadašnjim podanicima britanske imperije.

Na primer, Indiju je nazvao "društvom robova", govorio da Afrika nema budućnost, a fatvu izdatu protiv Salmana Rušdija 1989. je nazvao "ekstremnom formom književne kritike".

Prema rečima jednog od kolega, Naipolova gledišta, zbog kojih je bio optuživan i za rasizam, odražavala su ono što "belci žele da kažu ali ne smeju".

Rođen je 17. avgusta 1932. na Trinidadu u porodici indijskih emigranata, a studirao je englesku književnost na Oksfordu. U Englesku se preselio 1953.

"Da, rođen sam tamo. Oduvek mislim da je to bila velika greška", rekao je Naipol o Trinidadu 1983.

(Beta, 12.08.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Preminuo nobelovac V.S. Nejpol

B92 nedelja, 12. avgust 2018.

Preminuo nobelovac V. S. Najpol

RTS nedelja, 12. avgust 2018.

Preminuo nobelovac V.S. Naipol

Danas nedelja, 12. avgust 2018.

Komentari

Ključne reči

Nobelova nagrada Švedska

©2018 Netmark d.o.o.