Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 14.08.2018

Đenova: Najmanje 35 poginulih pri urušavanju vijadukta

Al Jazeera 14.08.2018
Operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava nakon urušavanja dijela autoputa. Facebook/ Davide di Giorgio Najmanje 35 osoba poginulo je u urušavanju vijadukta Morandi na autoputu A10 u Đenovi, potvrđeno je iz… »

London: Napad se vodi kao teroristički, napadač ne sarađuje

Al Jazeera 14.08.2018
Niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti, a napadač nije od ranije poznat policiji. Muškarac osumnjičen da se namjerno automobilom zabio u ogradu ispred zgrade Parlamenta Velike Britanije u Londonu i pritom ozlijedio tri osobe ne surađuje… »

Skupština RS: Usaglašeni zaključci protiv izvještaja o Srebrenici

Al Jazeera 14.08.2018
Narodna skupština RS odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. te zatražila od Vlade RS-a da ga stavi van snage. Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske (NSRS) odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te… »

Erdogan: Bojkot elektronskih uređaja iz SAD-a

Al Jazeera 14.08.2018
Erdogan je kazao da očekuje nove napade na tursku ekonomiju, ali i da će se lira uskoro vratiti na racionalne nivoe. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će njegova zemlja bojkotovati elektronske proizvode iz SAD-a, dok… »

U Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo 11 osoba

Al Jazeera 14.08.2018
Iskustva su pokazala da se najviše oboljelih prijavljuje tokom augusta, navode u Institutu za javno zdravlje Srbije. U Srbiji je registrovano 126 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je 11 pacijenata umrlo od te bolesti koju prenose… »

Thaci: Korekcija granica, ali ne i podjela Kosova

Al Jazeera 14.08.2018
Trenutak je za korekciju granice Kosova i Srbije, a to će pomoći da se izbjegnu međuetnički problemi, rekao je predsjednik Kosova. Ponovno iscrtavanje granica, čime bi dijelovi Srbije s većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo… »

Liverpool prijavio Salaha jer je koristio mobitel u vožnji

Al Jazeera 14.08.2018
Na društvenim mrežama objavljen snimak Egipćanina kako vozi i koristi mobitel istovremeno. @MerPolCC Mohammed salah driving while on use of a mobile device sure this is breaking the law. 6 points 200 fine for mo pic.twitter.com/5zFVQCZtS9 — Terry… »

Economist: Beč najbolji grad za život, Damask najgori

Al Jazeera 14.08.2018
Beograd je na listi gradova kod kojih je u proteklih pet godina došlo do najvećeg poboljšanja uvjeta življenja. Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Economist Intelligence Unita (EIU), dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji… »

Smijenjen direktor makedonske policije

Al Jazeera 14.08.2018
Lazo Velkovski, jedan od najbližih saradnika premijera Zorana Zaeva, nije poštovao procedure u korištenju službenog vozila. Vlada Makedonije razriješila je direktora Biroa za javnu sigurnost Lazu Velkovskog zbog zloupotrebe službenog vozila… »

Izraelski mediji: Netanyahu se tajno sastao sa Sisijem

Al Jazeera 14.08.2018
Posjeta je bila toliko tajna da čak ni ministri iz diplomatsko-sigurnosnog kabineta o njoj nisu bili obaviješteni. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio je u Egiptu u maju, gdje se tajno sastao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom… »