Arhiva » Vesti » Južne vesti 16.08.2018

Piroćanac preplivao Ohridsko jezero

Južne vesti četvrtak, 16. avgust 2018.  |  Ljubomir Filipov Južne vesti

Osamnaestogodišnji Piroćanac Uroš Ivanković načinio je veliki podvig kada je u nedelju uspešno preplivao Ohridsko jezero u Makedoniji. Distancu dugu 27 km od plaže Sveti Naum do gradskog pristaništa u Ohridu, Ivanković je preplivao za 7 sati i 15 minuta.

Ovaj svestrani gimnazijalac koji je član Ronilačko-plivačkog kluba Pirot, pored plivanja uspešno se bavi i rukometom.

Pripremao sam se na Zavojskom jezeru, a od srede smo bili na Ohridu pa sam i tamo trenirao. Prošle godine sam preplivao Zavojsko jezero kod Pirota, a nakon toga se pojavila želja za novim izazovom i nakon nekog vremena sam izabrao Ohridsko jezero - kaže Ivanković.

U svom podvigu njega su pratila 2 čamca, u jednom su bili roditelji, instruktor i trener plivanja, kao i prijatelji, dok su se u drugom nalazili doktor iz Makedonije i spasilačka ekipa.

Pred kraj sam bio malo uplašen, maltene su me izneli iz vode. Negde pred kraj su počeli da me hvataju grčevi, bolovi u nogama, telo je počelo da otkazuje, ali sam psihički preprodio te prepreke - dodaje Ivanković.

Pripreme pred plivanje; foto: B. Đorđević Ivanković kaže da mu je jedan od uzora slovenački plivač Martin Strel, vlasnik nekoliko svetskih i Ginisovih rekorda.

Na internetu sam gledao njegove klipove. 2007. godine je preplivao reku Amazon, ali i Jadransko i Sredozemne more, kao i mnoge druge reke. Oduševio sam se i želeo sam da krenem njegovim stopama - kaže Ivanković.

Dobio je poziv da sledeće godine ide na Ohridski maraton i dodaje da sada mora malo da odmori, ali da ne namerava da odustane, za njega je ovo je tek početak ovakvih avantura.


Objavljeno na sajtu juznevesti.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Makedonija Rukomet Ohrid Pirot

©2019 Netmark d.o.o.