Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.12.2018

U Francuskoj ponovo sukobi policije i 'žutih prsluka', više od 100 povrijeđenih

Al Jazeera 08.12.2018
Policija je koristila suzavac i vodene topove protiv učesnika protesta, povrijeđeno je 135 osoba, a privedeno oko 1.000. I ovog vikenda došlo je do sukoba između pripadnika "žutih prsluka", koji su protestovali u Parizu i drugim francuskim gradovima… »

U Beogradu održan protest opozicije protiv nasilja

Al Jazeera 08.12.2018
Podršku protestu Saveza za Srbiju dale su poznate ličnosti, među kojima i glumci Sergej i Branislav Trifunović, Mirjana Karanović i košarkaški stručnjak Duško Vujošević. Učesnici skupa "Stop krvavim košuljama", koju je u subotu navečer u… »

Video: Petero djece među poginulima u metežu u Italiji

Al Jazeera 08.12.2018
Smrtno je stradalo šest osoba, dok ih je najmanje 50 povrijeđeno kada je došlo do meteža na koncertu u gradu kod Ankone. #Corinaldo (AN) #8dic, nella clip il drammatico intervento dei #vigilidelfuoco nella discoteca dove hanno perso la vita sei… »

Kina traži hitno oslobađanje potpredsjednice Huaweija

Al Jazeera 08.12.2018
Peking upozorava Kanadu da će snositi posljedice ukoliko ne oslobodi Meng Wanghzou. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kanadu da odmah oslobodi potpredsednicu i finansijsku direktorku kineskog proizvođača mobilnih telefona Huawei Meng… »

Rouhani: Iranu sankcije, Zapadu potop droga, izbjeglica i bombi

Al Jazeera 08.12.2018
Predsjednik Irana je upozorio zemlje koje nameću sankcije da ukoliko sposobnost Teherana da se bori protiv droga i terorizma bude time pogođena ni one neće biti sigurne. Iranski predsednik Hassan Rouhani izjavio je u subotu da bi Zapad mogao da zadesi… »

Mueller: Manafort je lagao federalnim istražiteljima

Al Jazeera 08.12.2018
Specijalni savjetnik koji istražuje moguće veze kampanje Donalda Trumpa i Rusije dostavio je dokument o šefu kampanje sudiji. Paul Manafort, bivši šef predizborne kampanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, lagao je pred… »

Putin: Svijet se brzo transformira, ne smijemo zaostati

Al Jazeera 08.12.2018
Predsjednik Rusije je naglasio da je formiranje najviših institucija vlasti važan zadatak. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da je svet u stanju moćne transformacije koja se dinamično odvija i da, ukoliko Moskva ne shvati na vreme… »

Plenković: Nećemo odustati od zaštite interesa Hrvata u BiH

Al Jazeera 08.12.2018
Hrvatski premijer komentirao je pismo tri bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Evropskoj uniji. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u… »

Trump će nominirati Milleya za novog načelnika vojske

Al Jazeera 08.12.2018
Odluku o imenovanju treba potvrditi Senat SAD-a, a nju je američki predsjednik donio mjesecima ranije nego što se očekivalo. Američki predsjednik Donald Trump objavio je u subotu kako će nominirati generala kopnene vojske Marka Milleyja za novog… »

Porošenko: Ruskim brodovima zabraniti da ulaze u luke EU-a i SAD-a

Al Jazeera 08.12.2018
Zvaničnik ruske sigurnosne agencije je izjavio da municija nađena na ukrajinskim brodovima prekoračuje osnovne standarde. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zatražio je od međunarodne zajednice da zabrani ruskim brodovima da uplovljavaju u luke… »