Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 08.12.2018

Pariz blokiran pred protest

Slobodna Evropa 08.12.2018
Pariski spomenici i trgovačke četvrti su pod blokadom a desetine hiljada policajaca raspoređuje se širom Francuske, uslijed straha od jačanja nasilja prilikom novih antivladinih protesta. Vlada predsjednika Emanuela Makrona upozorila je da će… »

Medojević vraćen u zatvor poslije pregleda na klinici

Slobodna Evropa 08.12.2018
Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Nebojša Medojević vraćen je večeras u zatvor u Spužu nakon što je pregledan u Kliničkom centru u Podgorici zbog zdravstvenih problema usljed štrajka glađu. Njegova supruga Marina Medojević je na… »

Kramp-Karrenbauer želi ujediniti CDU

Slobodna Evropa 08.12.2018
Nova liderica njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer imenovala je danas mladog konzervativca na važnu stranačku funkciju, kako bi učvrstila svoj položaj i u pokušaju pomirenja s rivalima. Kramp-Karrenbauer… »

Kina upozorava Kanadu na posljedice hapšenja direktorice Huaweija

Slobodna Evropa 08.12.2018
Kina je upozorila Kanadu da će snositi teške posljedice ukoliko smjesta ne oslobodi potpredsjednicu i finansijsku direktoricu kineske kompanije Huawei (Huavej) Meng Wanzhou (Vanžu). Iz Pekinga su slučaj koji se vodi protiv Meng nazvali "ekstremno… »

Objavljeni prvi zvuci s Marsa

Slobodna Evropa 08.12.2018
Sonda InSajt (InSight) koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vetra, tutnjavu niske frekvencije. Snimak je juče objavio NASA centar za razvoj. Procenjuje se da je vetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a… »

Umro Belisario Betankur, bivši predsednik Kolumbije

Slobodna Evropa 08.12.2018
Nekadašnji predsednik Kolumbije Belisario Betankur preminuo je u 96. godini, saopštila je bolnica u kojoj se lečio. Navedeno je da je Betankur umro juče, u 14.30 po lokalnom vremenu. "Duboko žalim zbog smrti velikog prijatelja, velikog Kolumbijca… »

Mladić traži četiri dana slobode, želi posjetiti Kalinovik i Beograd

Slobodna Evropa 08.12.2018
Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić zatražit će od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratića u Kalinoviku, kao i grob kćerke u Beogradu. Tim odbrane Mladića ovaj zahtjev trebalo bi da… »

Trump: Nema dokaza o uticaju Rusije u američke izbore

Slobodna Evropa 08.12.2018
Američki tužioci nisu pronašli dokaze o dosluhu sa Rusijom, uprkos dugoj i skupoj istrazi o umiješanosti Moskve u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, izjavio je američki predsjednik Donald Trump. On je o ishodu istrage pisao na Twitteru, dan… »

Mađari prosvjeduju protiv prekovremenog rada

Slobodna Evropa 08.12.2018
Tisuće Mađara okupile su se na prosvjedima u Budimpešti protiv prijedloga dopune zakona o radu kojim se poslodavcu dozvoljava da od zaposlenih zahtijeva prekovremeni rad u trajanju od 400 sati. Članovi radničkih sindikata i njihove pristalice okupile… »

Le Pen: Pakt o migracijama je pakt s đavolom

Slobodna Evropa 08.12.2018
Predsednica francuske ekstremne desnice Marin Le Pen uporedila je danas Globalni sporazum o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama, koji treba da bude usvojen naredne nedelje, sa "paktom sa đavolom, koji će pretvoriti svet u ogromni prihvatni… »