Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.01.2019

O ugroženosti BiH: Tango u troje

Dojče vele 24.01.2019
Sada se radi o imenu Republike Srpske. Najava akcije? Najava kontraakcije? Eskalacija? Nova kriza u toj kriznoj zemlji? „Business as usual“ u Bosni i Hercegovini? Ne sasvim, smatra Zoran Arbutina. U osnovi se radi o novoj epizodi u dobro uigranoj i… »

Venecuela – sve opcije su na stolu

Dojče vele 24.01.2019
Podigao je ruku i pred hiljadama ljudi na demonstracijama u Karakasu proglasio se za prelaznog predsednika. 3.320 km severnije, u Beloj kući u Vašingtonu, predsednik SAD taj čin je priznao. Venecuela je u dubokoj krizi. Lider opozicije i predsednik… »

Problem su „profesionalni“ Srbi i Hrvati

Dojče vele 24.01.2019
Više od 20 godina nakon mirne reintegracije Vukovar se, zbog međunacionalnih tenzija koje potenciraju i politika i mediji, doživljava kao grad-problem. Vukovarci zbog toga nisu nimalo srećni. Prošle srede, na autobuskoj stanici u Vukovaru dogodio se… »

Odustati od mantre o proširenju?

Dojče vele 24.01.2019
Evropska unija je već više od 20 godina prisutna na Balkanu, a rezultat je frustrirajući. Da li se treba odreći „mantre o proširenju“? I šta sa „eksternim protagonistima“ – Rusijom, Turskom, Kinom? Badiše cajtung objavio je gostujući… »

Venecuela – razvrstavanje sveta

Dojče vele 24.01.2019
Povodom događaja u Venecueli, zemlje EU će dogovoriti zajednički istup, UN pozivaju na dijalog, Turska podržava predsednika Madura, baš kao i Rusija, koja poručuje Vašingtonu da ne šalje vojsku u Venecuelu. Nemački ministar spoljnih poslova Haiko… »

Grčka rešava regionalne probleme?

Dojče vele 24.01.2019
Spor Skoplja i Atine oko imena Makedonije je rešen. To posebno odgovara Grčkoj koja se etablira kao značajna regionalna snaga. A dobija i pokoji politički poen od finansijskih institucija Zapada, ocenjuje Dušan Reljić. DW: Kada ovih dana u nemačkim… »

Pet scenarija Bregzita

Dojče vele 24.01.2019
Čini se kao da je Bregzit zaglavio. Predlozi britanske premijerke Tereze Mej odbijeni su i u Donjem domu britanskog parlamenta, i u Evropskoj uniji. Šta će se dalje dešavati, koja su moguća rešenja? Novi govor Tereze Mej u britanskom parlamentu… »

Huavej u misiji poverenje

Dojče vele 24.01.2019
Kineski koncern mobilne telefonije Huavej osvaja svetsko tržište – i pri tom nailazi na veliki otpor zapadnih zemalja koje optužuju tu firmu da nečisto posluje. U igri su i hapšenja, verovatno politički motivisana. Kineski proizvođač opreme za… »