Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 24.01.2019

OHR: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna

Slobodna Evropa 24.01.2019
Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštio je da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, "usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno… »

U Australiji pomor divljih konja zbog vrućine

Slobodna Evropa 24.01.2019
Više od 90 divljih konja uginulo je u unutrašnjem dijelu Australije pod uticajem ekstremnog toplotnog talasa, saopštile su vlasti. Rendžeri su pronašli prošle sedmice uginule životinje i konje na umoru u isušenom pojilu nedaleko od Alis Springsa… »

Trumpova kapitalucija pred Pelosi?

Slobodna Evropa 24.01.2019
Američki predsjednik Donald Trump je pristao da odloži svoj godišnji govor o stanju nacije (State of Union) dok se ne okonča blokada rada američke vlade. U srijedu je predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi poručila Trumpu da nije… »

'Putinova crkva' uz podršku države, bez dozvole za gradnju

Slobodna Evropa 24.01.2019
Iz budžeta Srbije izdvojeno je oko dva miliona dinara (oko 16.800 evra) za izgradnju takozvane Putinove crkve (Hrama "Blage Marije"), u ruskom stilu u Sremskim Karlovcima, 79 km udaljenim od Beograda, iako ova crkva nikada nije dobila dozvolu za gradnju… »

Maduro prekinuo odnose sa SAD, podržali ga Iran i Rusija

Slobodna Evropa 24.01.2019
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro prekinuo je odnose sa Washingtonom nakon što su Sjedinjene Države priznale kao privremenog vođu Venecule lidera opozicije Juan Guaidoa, koji se u srijedu proglasio predsjednikom za vrijeme masovnih protesta. Maduro… »

Šest tužbi za pedofiliju u SPC-u pred sudom u Londonu

Slobodna Evropa 24.01.2019
Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene. "Dalji koraci su da tužena strana treba da… »

Priština: Izdat nalog za hapšenje Milana Radoičića

Slobodna Evropa 24.01.2019
Osnovni sud u Prištini, Odeljenje za teške zločine, izdao je nacionalni nalog za hapšenje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, zbog sumnje da je umešan u ubistvo srpskog političara, Olivera Ivanovića, potvrdio je za RSE Sulj Hodža… »

Zaev Stoltenbergu: Makedonija u potpunosti spremna za NATO

Slobodna Evropa 24.01.2019
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Davosu da je Makedonija u potpunosti spremna za integraciju u NATO. Kako je saopštila Vlada Makedonije, Zaev je to rekao u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa kojim se sreo… »

Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor

Slobodna Evropa 24.01.2019
Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova. Han je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 rekao da je u… »

Viktor Janukovič osuđen za izdaju

Slobodna Evropa 24.01.2019
Sud u Kijevu proglasio je bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča krivim za izdaju. Janukovič je napustio zemlju 2014. godine, usled sve većih tenzija u Kijevu zbog sukoba policije i demonstranata koji su tražili približavanje Evropskoj… »