Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 24.01.2019

OHR: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna

Slobodna Evropa 24.01.2019
Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštio je da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, "usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno… »

Maduro prekinuo odnose sa SAD, podržali ga Iran i Rusija

Slobodna Evropa 24.01.2019
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro prekinuo je odnose sa Washingtonom nakon što su Sjedinjene Države priznale kao privremenog vođu Venecule lidera opozicije Juan Guaidoa, koji se u srijedu proglasio predsjednikom za vrijeme masovnih protesta. Maduro… »

Šest tužbi za pedofiliju u SPC-u pred sudom u Londonu

Slobodna Evropa 24.01.2019
Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene. "Dalji koraci su da tužena strana treba da… »

Priština: Izdat nalog za hapšenje Milana Radoičića

Slobodna Evropa 24.01.2019
Osnovni sud u Prištini, Odeljenje za teške zločine, izdao je nacionalni nalog za hapšenje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, zbog sumnje da je umešan u ubistvo srpskog političara, Olivera Ivanovića, potvrdio je za RSE Sulj Hodža… »

Zaev Stoltenbergu: Makedonija u potpunosti spremna za NATO

Slobodna Evropa 24.01.2019
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Davosu da je Makedonija u potpunosti spremna za integraciju u NATO. Kako je saopštila Vlada Makedonije, Zaev je to rekao u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa kojim se sreo… »

Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor

Slobodna Evropa 24.01.2019
Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova. Han je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 rekao da je u… »

Viktor Janukovič osuđen za izdaju

Slobodna Evropa 24.01.2019
Sud u Kijevu proglasio je bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča krivim za izdaju. Janukovič je napustio zemlju 2014. godine, usled sve većih tenzija u Kijevu zbog sukoba policije i demonstranata koji su tražili približavanje Evropskoj… »

BiH i Kosovo: Korak ka ukidanju taksi?

Slobodna Evropa 24.01.2019
Napravljeni su prvi koraci u pregovorima delegacija BiH i Kosova u vezi sa eventualnim ukidanjem taksi od 100 posto koje je uvela Vlada Kosova na proizvode iz BiH. „Obje strane navele su svoje stavove. Pozicije su prije ovog sastanka bile radikalno… »

ECB: Kamata ostaje na nultom nivou

Slobodna Evropa 24.01.2019
Evropska centralna banaka (ECB) odlučila je u četvrtak da zadrži osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou zbog naznaka globalnog ekonomskog usporenja, trgovinskih tenzija između SAD i Kine i političkih turbulencija. Prvi sastanak uprave ECB u… »

Salmond pušten uz kauciju

Slobodna Evropa 24.01.2019
Nakon što je optužen za pokušaj silovanja, bivši prvi ministar Škotske, Alex Salmond, pušten je uz kauciju. Salmond je izjavio da je nevin za zločine za koje ga optužuju. "Apsolutno odbacujem ove optužbe i branit ću se na sudu", rekao je… »