Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 24.01.2019

UNHCR: Širenje straha u Evropi prema migrantima

Slobodna Evropa 24.01.2019
Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) izrazio je danas žaljenje zbog političkog govora u Evropi koji je "potpuno nesrazmeran sa stvarnošću" migrantskog pitanja, čime se "podstiče strah". Broj zahteva za azil u Evropi "zaista je smanjen… »

Istraga UN-a o ubistvu Kašogija

Slobodna Evropa 24.01.2019
Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za torturu, arbitrarna ubistva i egzekucije po kratkom postupku, putuje sljedeću sedmicu u Tursku kako bi vodila "nezavisnu međunarodnu istragu" o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal… »

Gutereš: Zabrinjavajuće rasparčavanje sveta

Slobodna Evropa 24.01.2019
Svet je zahvatilo zabrinjavajuće "rasparčavanje" zbog zategnutih odnosa između Rusije, SAD i Kine, ocenio je danas u Davosu generalni sekretar UN Antonio Gutereš na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu. "Odnos između tri glavne svetske sile, Rusije… »

Okončana potraga za nestalim avionom i fudbalerom Salom

Slobodna Evropa 24.01.2019
Potraga za nestalim avionom koji je prevozio argentinskog fudbalera Emilijana Salu iz Nanta u Kardif danas je završena, a niko od preživelih, kao ni letelica nisu pronađeni, saopštili su zvaničnici. "Pregledali smo sve dostupne informacije i imajući… »

Bivši potpredsjednik SAD Biden pozvao na nacionalno jedinstvo

Slobodna Evropa 24.01.2019
Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, demokrata koji razmatra predsjedničku kandidaturu 2020. godine, pozvao je tokom današnjeg govora pred lokalnim zvaničnicima na nacionalno jedinstvo u trentuku kada zemlju potresaju političke podjele Biden je… »

Škole kao politički poligoni

Slobodna Evropa 24.01.2019
U osnovnoj školi u blizini Kiseljaka u srednjoj Bosni ovih dana obilježena je 25. godišnjica osnivanja 323. Lahke brigade, koja je u proteklom ratu djelovala pri Armiji Republike BiH. U programu obilježavanja su, uz nekadašnje borce, sudjelovali… »

Grčki parlament: Odgođeno glasanje o Makedoniji

Slobodna Evropa 24.01.2019
Iz parlamenta Grčke su saopštili da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa Makedonijom oko promjene imena ove zemlje odgođeno za petak. Glasanje je bilo zakazano za četvrtak ali kako javlja AP, nije bilo dovoljno vremena za registraciju svih… »

Roba iz Makedonije i Albanije zamenila srpske i bosanske proizvode

Slobodna Evropa 24.01.2019
Tekst: Luljeta Krasniqi – Veseli, Pripremila A.Z. Od kako je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini taksu od 100 odsto, srpski proizvodi zamenjeni su proizvodima iz Makedonije, Albanije, ali onim kosovskim. Ova odluka proizvela je i pozitivne i… »

Na dnevnom redu EP prava žena na Zapadnom Balkanu

Slobodna Evropa 24.01.2019
Odbor za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojio je rezoluciju hrvatske socijaldemokratske zastupnice Biljane Borzan o pravima žena na zapadnom Balkanu kojom se poziva na bolju zaštitu ženu od nasilja i veću uključenost u političke… »

Rute upozorava na podelu u EU

Slobodna Evropa 24.01.2019
Holandski premijer Mark Rute je danas upozorio na sve veći jaz između severa i juga EU ako Italija bude označena kao prekršilac budžetskih pravila evrozone. Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Rute je rekao da ga ljudi u njegovoj zemlji… »