Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 30.01.2019

Juncker i Barnier: Nema alternativnog rješenja za 'backstop'

Al Jazeera 30.01.2019
Šef Evropske komisije ponovio je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a najbolji i jedini sporazum. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier poručili su u srijedu u Europskom… »

Maduro optužio Trumpa: Naredio je moje ubistvo

Al Jazeera 30.01.2019
Predsjednik Venecuele je izjavio da je američki predsjednik naredio Vladi Kolumbije i lokalnoj mafiji u toj zemlji da ga ubiju. Predsednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da je američki predsednik Donald Trump naredio Vladi Kolumbije i lokalnoj… »

Ruski zastupnik uhapšen tokom sjednice

Al Jazeera 30.01.2019
Arašukov, predstavnik republike Karačajevo-Čerkezija, priveden je nakon što mu je jutros Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ukinulo zastupnički imunitet. Ruski zastupnik Rauf Arašukov, osumnjičen za naručivanje dva ubistva, uhapšen… »

Obavještajci protiv Trumpa: S. Koreja i ISIL i dalje prijetnje

Al Jazeera 30.01.2019
Suprotno mišljenju predsjednika, američke obavještajne službe tvrde da je iranska nuklearna prijetnja privremeno umanjena. Šefovi američkih obavještajnih službi pred Kongresom su rekli da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja odreći svog… »

Crna Gora: Petero umrlo od virusa gripe

Al Jazeera 30.01.2019
Najveći broj oboljelih je uzrasta od 20-64 godine, oko 60 posto, dok se stalno povećava broj oboljele djece, što se objašnjava povratkom u škole i vrtiće. Tokom prethodne sedmice u Crnoj Gori je petero osoba preminulo od virusa gripe, saopćeno je… »

Vlada usvojila plan za promjenu imena u Sjeverna Makedonija

Al Jazeera 30.01.2019
Novo ime počet će se primjenjivati sedam dana nakon što Grčka ratificira Protokol za pristupanje NATO-u. Vlada Makedonije usvojila je plan za primjenu obaveza iz Prespanskog sporazuma, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promijenjeno u… »

Sobranje izglasalo povjerenje ministru Dimitrovu

Al Jazeera 30.01.2019
Inicijativa opozicione VMRO-DPMNE za smjenu ministra vanjskih poslova nije dobila podršku većine u parlamentu Makedonije. Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova, koju je podnela najveća… »

Najmanje pet žrtava polarne hladnoće u SAD-u

Al Jazeera 30.01.2019
Najmanje 55 miliona stanovnika SAD-a suočit će se narednih dana s historijskim hladnoćama i temperaturama, koje će se spustiti i na minus 53 stepena. Najmanje petero ljudi umrlo je zbog talasa veoma hladnog vremena koji je zahvatio nekoliko američkih… »

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s Tuskom

Al Jazeera 30.01.2019
Susretu Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića s predsjednikom Evropskog vijeća prethodio je radni doručak s Johannesom Hahnom. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete Briselu u srijedu su se sastali s… »

Borisov: Bugarska i dalje želi uvesti euro do 2022.

Al Jazeera 30.01.2019
Bugarski predsjednik je rekao kako je prednost eura discipliniranje bankarskog sistema njegove države. Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako njegova država i dalje teži ka uvođenju eura do 2022. godine, uprkos protivljenju pojedinih domaćih… »