Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 30.01.2019

Tereza Mej spremna za nastavak razgovora sa liderima EU

Slobodna Evropa 30.01.2019
Britanski poslanici usvojili su u utorak neobavezujući amandman kojim se isključuje mogućnost Bregzita bez sporazuma s Briselom, kao i amandman kojim se traži alternativno rešenje za takozvani "bekstop" za irsku granicu. Premijerka Velike Britanije… »

Spor oko taksi 'ljulja' kosovsku Vladu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vladajuću koaliciju na Kosovu "ljulja" taksa koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kategorično je protiv povlačenja takve odluke, dok Demokratska partija Kosova (DPK) poziva da se prekine ponašanje koje… »

Vučić sa Hanom i Mičelom o dijalogu Beograda i Prištine

Slobodna Evropa 30.01.2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han u sredu veče su u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, kao i sledeće… »

Policija u Sarajevu zaplijenila više od 200 kilograma droge

Slobodna Evropa 30.01.2019
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u srijedu su na području Kantona Sarajevo zaplijenili ogromnu količine droge skank. Ova informacija je za Klix.ba potvrđena u… »

Vlada Makedonije usvojila plan primene Dogovora sa Grčkom

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vlada Makedonije usvojila je juče plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promenjeno u Severna Makedonija, sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol za pristupanje NATO. Prema tom planu… »

Vlada Crne Gore odustala od kažnjavanja za neustajanje na himnu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do 2.000 evra. Zakonodavni odbor je juče podržao predlog izmena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u kome nema… »

Makedonija: Sobranje nije izglasalo nepoverenje ministru Dimitrovu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO DPMNE. Za izglasavanje nepoverenja Dimitrovu glasalo je u utorak uveče 20 poslanika VMRO DPMNE, dok je… »

Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om o istraživanju svemira

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela. Prihvatanjem ovog… »

Haradinaj: Kosovo nudi Srbiji tržište, za uzvrat traži priznaje

Slobodna Evropa 30.01.2019
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u sredu da Kosovo neće dati svoju teritoriju Srbiji, da neće dozvoliti formiranje Zajednice nalik Republici Srpskoj. Haradinaj je rekao i da Srbiji nudi povratak na kosovsko tržište. Na obeležavanju 22… »

U Hrvatskoj gotovo 30.000 registriranih slučajeva gripe, 45 umrlo

Slobodna Evropa 30.01.2019
U Hrvatskoj je do 27. januara registrirano više od 28.600 oboljelih od gripe, a od te bolesti i komplikacija prema dosad prispjelim podacima umrlo je 45 osoba, objavljeno je u Zagrebu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopćio je da je starosni raspon… »