Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Policija u Sarajevu zaplijenila više od 200 kilograma droge

Slobodna Evropa 30.01.2019
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u srijedu su na području Kantona Sarajevo zaplijenili ogromnu količine droge skank. Ova informacija je za Klix.ba potvrđena u… »

Vlada Makedonije usvojila plan primene Dogovora sa Grčkom

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vlada Makedonije usvojila je juče plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promenjeno u Severna Makedonija, sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol za pristupanje NATO. Prema tom planu… »

Vlada Crne Gore odustala od kažnjavanja za neustajanje na himnu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do 2.000 evra. Zakonodavni odbor je juče podržao predlog izmena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u kome nema… »

Makedonija: Sobranje nije izglasalo nepoverenje ministru Dimitrovu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO DPMNE. Za izglasavanje nepoverenja Dimitrovu glasalo je u utorak uveče 20 poslanika VMRO DPMNE, dok je… »

Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om o istraživanju svemira

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela. Prihvatanjem ovog… »

U Hrvatskoj gotovo 30.000 registriranih slučajeva gripe, 45 umrlo

Slobodna Evropa 30.01.2019
U Hrvatskoj je do 27. januara registrirano više od 28.600 oboljelih od gripe, a od te bolesti i komplikacija prema dosad prispjelim podacima umrlo je 45 osoba, objavljeno je u Zagrebu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopćio je da je starosni raspon… »

Predsedništvo BiH u Briselu: Jedinstvo o EU putu, razlike o NATO-u

Slobodna Evropa 30.01.2019
Tročlano Predsedništvo Bosne i Hercegovine je završilo dvodnevnu zvaničnu posetu Briselu, u kojoj su od evropskih sagovornika dobili konkretne zahteve koje se tiču neophodnosti ubrzanja reformsokog procesa, i što bržeg formiranja vlasti na svim… »

Hapšenja vojnih pilota u Turskoj

Slobodna Evropa 30.01.2019
Turske vlasti uhapsile su danas 48 vojnih pilota za koje se sumnja da su povezani sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koga Ankara optužuje za organizovanje propalog puča 2016. godine. Tužilaštvo u Ankari je saopštilo da je uhapšeno 48… »

Polarni vrtlog pogodio Srednji zapad SAD

Slobodna Evropa 30.01.2019
Sjever SAD je zaleđen zbog polarne temperature i vjetrova koji dolaze s Arktika zbog čega su vlasti uvele hitne mjere zaštite stanovništva. Najmanje osam ljudi je poginulo u nekoliko saveznih država kao rezultat artičkog vremena i, kako ga zovu… »

Demokratska partija Kosova traži odustajanje od korekcije granica

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, izraženog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja u državnom interesu. Ova partija navodi da tako nešto šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na… »