Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 20.02.2019

Kina zatvorila Tibet za strance uoči godišnjice ustanka

Al Jazeera 20.02.2019
Kina Tibet smatra sastavnim dijelom svog teritorija i njime upravlja od 1951., nakon što su kineske snage ušle na Tibet da bi ga, kako su tvrdile, “oslobodile”. Uoči 60. godišnjice ustanka na Tibetu i Dalaj-laminog odlaska u egzil, Kina je… »

Kim Jong-un na samit s Trumpom u Vijetnam putuje vozom

Al Jazeera 20.02.2019
Kimu će tako možda trebati dva i pol dana putovanja vozom kako bi prešao hiljade kilometara od Pjongjanga, kroz Kinu, do Hanoja. Vijetnam se priprema za samit sljedeće sedmice između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika… »

Trump predstavio svoj plan svemirskih snaga

Al Jazeera 20.02.2019
Proces je dug i ovisi o Kongresu, koji jedini može odlučiti o takvoj reorganizaciji američke vojske. Donald Trump je počeo ostvarivati svoj plan o vojnom zapovjedništvu za svemir kada je u utorak naredio Pentagonu da pripremi plan zakona o svemirskim… »

Pahor i Mogherini: Dopustiti rješenje za Kosovo i 'van okvira'

Al Jazeera 20.02.2019
Predsjednik Slovenije smatra da treba tražiti originalna rješenja za bilateralna i multilateralna pitanja u regiji, ali koja ne smiju biti zasnovana na etničkom principu. Slovenački predsednik Borut Pahor i visoka predstavnica Evropske unije za… »

Juncker uporedio Orbana sa Le Pen

Al Jazeera 20.02.2019
Predsjednik Evropske komisije uporedio mađarskog premijera Orbana sa francuskom desničarkom Le Pen. Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti Evropsku narodnu stranku (EPP), izjavio je sinoć predsjednik Evropske komisije… »

Gruevski i Veljanovski optuženi za ugrožavanje ustavnog poretka

Al Jazeera 20.02.2019
Zbog izazivanja nereda i upada u Sobranje 2017. godine, uhapšeni su bivši predsjednik parlamenta te ministri rada i transporta. Bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen je zbog izazivanja nereda i upada u Sobranju 27. aprila… »

Otvoren predmet protiv Grabar-Kitarović zbog popusta na ljekarski pregled

Al Jazeera 20.02.2019
Komisija za sukob interesa otvorila je predmet zbog mogućeg nedopuštenog dara jer je predsjednica Hrvatske dobila popust na ljekarski pregled. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu je otvorilo predmet protiv predsjednice Hrvatske… »

Erdogan: Evropski političari preko migranata grabe vlast

Al Jazeera 20.02.2019
Predsjednik Turske kaže da je ova zemlja potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje izbjeglica. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da se njegova zemlja sama neće moći suočiti s… »

Federacija BiH dobila budžet za 2019. godinu

Al Jazeera 20.02.2019
Ovogodišnji budžet odobren je u oba doma federalnog Parlamenta u ukupnom iznosu od 1,35 milijardi eura. Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odobrio je u srijedu većinom glasova budžet Federacije za 2019. godinu na… »

Bivšem Trumpovom advokatu odgođen odlazak u zatvor

Al Jazeera 20.02.2019
Federalni sudija odobrio je Michaelu Cohenu dvomjesečno odgađanje početka izvršenja kazne zbog hirurškog zahvata. Michael Cohen, bivši lični advokat američkog predsednika Donalda Trumpa, biće sproveden u zatvor 6. maja, kako bi odslužio… »