Kultura arhiva vesti 20.02.2019

Ruski pisci u emigraciji: Izložba fotografija u Biblioteci grada

Blic 20.02.2019
Biblioteka grada Beograda u znak sećanja na stogodišnjicu od dolaska ruske emigracije u Srbiju (tadašnju Kraljevinu SHS) danas je otvorena foto-izložba o ruskim piscima u emigraciji. Izložba pod nazivom "Izgnanici bez svoje volje" otkriva istoriju… »

Stojiljkovićeva: "Šavovi" veoma intimna filmska priča

RTV 20.02.2019
BEOGRAD - Glumica Jovana Stojiljković u proteklih nekoliko meseci našla se u žiži javnosti zbog uloga u televizijskoj seriji "Jutro će promeniti sve" i filmu "Šavovi" koji je na nedavno završenom Filmskom festivalu u Berlinu dobio nagradu Europa… »

Leonardo da Vinči nije autor najskuplje slike na svetu?

Vesti online 20.02.2019
Priznati stručnjak za umetnička dela smatra da je slika Leonarda da Vinčija "Spasitelj sveta"(Salvator Mundi), ujedno i najskuplja slika na svetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsednika da je ne izlaže u Luvru. Slika "Spasitelj… »

Novi pozorišni festival u Nišu okuplja teatre iz regiona

RTS 20.02.2019
"Teatar na raskršću", novi pozorišni festival u Nišu će od 11. do 19. marta okupiće predstave iz regiona od pozorišta iz Maribora, preko Cetinja, Varaždina do Plevena. I programski savet, kojim predsedava reditelj Nebojša Bradić i žiri… »

Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju

Vesti online 20.02.2019
Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam delova. - Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći… »

Nastavlja se sukob Ćustića i glumaca BDP-a

Dnevnik 20.02.2019
BEOGRAD: U danu kada Beogradsko dramsko pozorište proslavlja svoj rođendan nastavlja se sukob između vršioca dužnosti direktora Slobodana Ćustića i dela glumačkog ansambla. Nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom… »

Emir Kusturica: Nema šanse da molim za film kao Veljko Bulajić

B92 20.02.2019
Proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica i profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar razgovarali su sinoć sa studentima Fakulteta političkih nauka o izostavljanju srpske tradicije i kulture iz savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji… »

Pola stoljeća uvezano u likovnu priču

Al Jazeera 20.02.2019
Moje je bilo 'teći' sa grafikom, jer nisam radio zbog formulara u koje se upisuju radovi, obrazlaže svoj umjetnički put Irfan Handukić. Umjetničko stvaralaštvo Irfana Handukića, koje mjeri gotovo pola stoljeća, upotpunjava vrijednosti naše… »

Kako sam naslikao mural Šabana Šaulića u njegovom rodnom Šapcu

Nedeljnik 20.02.2019
"To je moj omaž velikanu i poklon sugrađanima", rekao je autor murala, mladi umetnik Đurađ Stevanović. "Desilo se kao potreba, čim sam saznao tužne vesti. Gde god sam se kretao po regionu, kada kažem da sam iz Šapca, ljudi znaju samo jedno ime… »

Izložba povodom 100 godina od dolaska ruske emigracije u Srbiju

Studio B 20.02.2019
Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin otvorio je u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda izložbu „Izgnanici bez svoje volje“ o ruskim piscima u emigraciji, priređenu povodom 100 godina od dolaska ruske emigracije u Srbiju… »