Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.03.2019

Rusija, Iran i arapske zemlje odbacile američku odluku o Golanskoj visoravni

Slobodna Evropa 26.03.2019
Rusija, Iran i neke arapske zemlje, uključujući američke saveznike u Perzijskom zaljevu, osudile su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni ustvrdivši da ova odluka krši međunarodno pravo i… »

Pet članica EU i SBUN ponovilo protivljenje Trumpovoj odluci o Golanu

Slobodna Evropa 26.03.2019
Pet članica EU i Savjeta bezbjednosti Ujednjenih nacija, saveznica Sjedinjenih država je ponovilo protivljenje odluci predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni i izrazilo "snažnu zabrinutost" zbog mogućih… »

Facebook uklonio stotine naloga iz Rusije, Irana, Sjeverne Makedonije i Kosova

Slobodna Evropa 26.03.2019
Facebook je objavio da je uklonio još korisničkih naloga iz Rusije, Irana, Sjeverne Makedonije i Kosova, navodeći kao razlog “koordinirano neautentično ponašanje”. Sa Facebooka i Instagrama su uklonjene stranice, grupe i korisnički nalozi, njih… »

Junker: Otvoriti kinesko tržište za evropske firme

Slobodna Evropa 26.03.2019
Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovio je poziv da kompanije iz evropskog regiona dobiju veći pristup domaćem tržištu u Kini. Junker je u obraćanju u Parizu rekao da želi jasniji reciprocitet između EU i Kine kako bi "evropske… »

Huskić: Brisel je potpuno izgubio uticaj nad BiH

Slobodna Evropa 26.03.2019
Adnan Huskić, politički analitičar iz Sarajeva, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega vlasti na nivou BiH i Federacije BiH nisu formirane ni skoro šest mjeseci nakon početak izbora i da li međunarodna zajednica, kroz proces euroatlantskih integracija… »

Nastavnik iz Kenije proglašen za najboljeg edukatora sveta

Slobodna Evropa 26.03.2019
Nastavnik iz Kenije Piter Tabići (Peter Tabichi) proglašen je za najboljeg nastavnika sveta u takmičenju "Global teacher prize" Varki fondacije. Nagrada vredna milion dolara, koje treba da uloži u razvoj obrazovanja u svojoj lokalnoj zajednici… »

Euroskeptični torijevci izrazili sumnju u odluku May o odlaganju Brexita

Slobodna Evropa 26.03.2019
Konzervativni poslanici zastupnici Brexita pisali su premijerki Theresai May da bi iskazali "ozbiljne zakonske sumnje" u njenu odluku da ogodi izlazak Britanije iz EU, tražeći da objasni vladine odluke. U pismu May, četri konzervatvna poslanika, Bill… »

Govor mržnje buja na internetu u BiH

Slobodna Evropa 26.03.2019
Širenje mržnje u medijskom, a posebno u online prostoru BiH, umjesto smirivanja dobija nove oblike i nove aktere, upozoravaju sagovornici RSE. Ostavljajući po strani političke izjave koje tome mogu doprineti, odnosno uvrede i svađe po etničkoj… »

Skupština Srbije nije usvojila Predlog zakona o finansiranju Vojvodine

Slobodna Evropa 26.03.2019
Skupština Srbije nije danas izglasala Predlog zakona o finansiranju Vojvodine ni rezoluciju o Vojvodini, koje su podneli poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine. Za zakon je glasalo ukupno osam poslanika iz LSV, SVM i poslanik Stranke pravde… »

NASA otkazala prvu svemirsku šetnju astronautkinja zbog nedostatka odijela

Slobodna Evropa 26.03.2019
Američka svemirska agencija NASA otkazala je prvu svemirsku šetnju dviju astronautkinja zbog nedostatka odijela adekvatne veličine. Anne McClain i Christina Koch trebale su se upisati u historiju nakon što je najavljeno da će u petak, 29. marta, njih… »