Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.03.2019

Šef armije Alžira apeluje da se predsjednik Buteflika ukloni

Slobodna Evropa 26.03.2019
Načelnik generalštaba alžirske vojske zatražio je u utorak da se pokrene ustavna procedura po tački 102 kojom bi se oboljeli predsjednik Abdelaziz Buteflika proglasio nesposobnim da vrši dužnost zbog ozbiljne i trajne bolesti. Predsjednik Alžira… »

Tri godine i deset meseci zatvora zbog ratnog zločina u Baranji 1991.

Slobodna Evropa 26.03.2019
Bivši pripadnik srpskih paravojnih formacija Stevan Budač danas je na sudu u Osijeku osuđen na tri godine i deset meseci zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u septembru 1991. u baranjskim selima Batini i Zmajevcu, prenosi Beta. Reč je o… »

Izaslanik UN pozvao Savet bezbednosti da osudi raketnu vatru Hamasa

Slobodna Evropa 26.03.2019
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov apelovao je danas na Savet bezbednosti UN da osudi nasumično ispaljivanje raketa Hamasa iz Gaze prema Izraelu, ocenivši da to dramatično povećava rizik od eskalacije i novog sukoba… »

Šta je u Orahovcu ostalo od suživota?

Slobodna Evropa 26.03.2019
U Orahovcu, jednoj od multietničkih opština u jugozapadnom delu Kosova, Srbi i Albanci su ranije živeli, kako sami kažu, kao 'braća i sestre', a danas se taj odnos sveo samo na pozdrav i otpozdrav. U takozvanom gornjem delu Orahovca živi mešovito… »

Protiv zločina i mobitelom

Slobodna Evropa 26.03.2019
Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske razvilo je aplikaciju koju građani mogu preuzeti i preko nje slati fotografiju ili video radnji za koje procjenjuju da su prekršaji ili kaznena djela. Policija procjenjuje je li doista riječ o kršenju zakona i… »

U Jemenu obilježena godišnjica rata

Slobodna Evropa 26.03.2019
Stanovnici Jemena održali su veliko okupljanje u glavnom gradu Sana kako bi obilježili četvrtu godišnjicu rata u kojem je poginulo desetine hiljada ljudi i koji je u zemlji izazvao veliku humanitarnu krizu. Okupljanje je održano u znak podrške… »

Rasizam na stadionu pod Goricom

Slobodna Evropa 26.03.2019
Rasistički ispad dijela domaćih navijača na utakmici Crna Gora - Engleska postao je glavna vijest svjetskih i domaćih medija za koji sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) kažu da je "poraz veći od onoga na terenu" i sramota za državu. Ubjedljiv… »

Kockanje sa životima zbog nevakcinisanja djece

Slobodna Evropa 26.03.2019
Sedmomjesečna beba u Sarajevu nedavno je umrla, jer je bila zaražena virusnom infekcijom - morbilama. Broj oboljelih iz dana u dan raste. Prema podacima zavoda za javno zdravstvo entiteta i Kantona Sarajevo, trenutno ih je samo u Kantonu Sarajevo… »

EU parlamentarci izglasali da se 2021. godine ukine pomicanje sata

Slobodna Evropa 26.03.2019
Parlamentarci Evropske unije su u utorak izglasali ukidanje pomicanja sata unaprijed u proljeće i unazad na jesen od aprila 2021. godine, dvije godine kasnije nego što je prvobitno predloženo. Zastupnici Evropskog parlamenta glasali su 410 naprema 192… »

EU parlamentarci podržali reforme o zaštiti autorskih prava

Slobodna Evropa 26.03.2019
Zastupnici Evropskog parlamenta podržali su reviziju pravila o autorskim pravima koja su stara dvadeset godina, što će primorati Google i Facebook da plate korištenje isječaka iz vijesti i natjerati ih da izbace zaštićene sadržaje. Evropski… »