Balkan arhiva vesti 09.05.2019

Skoro 70 godina zatvora optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Glas Amerike 09.05.2019
PODGORICA — Viši sud u Podgorici u četvrtak je izrekao prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, uključujući dvojicu Rusa i… »

Samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani, Vučić i Tači se rukovali

Slobodna Evropa 09.05.2019
Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je u Tirani radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU… »

Rasprava pred Vučićem: Dodik i Džaferović oštro polemisali o NATO, evo kako je predsednik Srbije reagovao

Blic 09.05.2019
Pred početak samita Proces Brdo-Brioni koji se održava u Tirani kamere su danas zabeležile zanimljivu raspravu između predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodik i člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, a kojoj je u holu gde se… »

Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe "zarobljen" na moru

Vesti online 09.05.2019
Trajekt "Aurelija" kiparske brodske kompanije, sa 250 putnika i 92 člana posade, doživeo je rano jutros pravu nezgodu - deset milja od Kornata u hrvatskim vodama. Trajektu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta. Rano jutros trajekt, koji… »

"Hašim i Rama samo još Kaliforniju nisu tražili": Dodik smoždio prištinske namere usred Tirane!

Alo 09.05.2019
Dodik je pred samit "Brdo-Brioni" rekao novinarima da na Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca niko ne reaguje. Dodik je nakon regionalnog samita "Brdo-Brioni" novinarima rekao da u dijalogu Beograda i Prištine… »

Gradonačelnik Novog Sada položio vence povodom Dana pobede: 9. maj označava prekretnicu u razvoju celokupnog čovečanstva

Telegraf 09.05.2019
- Kultura sećanja je nešto što svaki narod mora da prenosi sa generacije na generaciju, i ovo nije priča o prošlosti, ovo je priča o budućnosti, a na nama je da potomcima ostavimo bolje mesto za život - rekao je Miloš Vučević. Povodom… »

Migranti oteli Slovenca, pobegli u Italiju

Mondo 09.05.2019
Slovenačka policija potvrdila je priču o otmici starijeg čoveka iz sela Mali Nerajec nedaleko Črnomelja, na jugozapadu zemlje. Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija Migranti su ga oteli juče i njegovim automobilom pobegli u Italiju, gde su… »

EU tužila Hrvatsku i dobila presudu

Radio 021 09.05.2019
Sud Evropske unije presudio je da Hrvatska nije ispunila obaveze iz evropske Direktive o otpadu, među kojima je i ona da obezbedi zaštitu zdravlja ljudi i okoline, zbog "crnog brda" u Biljanima Donjim, u blizini Zadra, gde je deponija na kojoj se nalazi… »

U teškoj nesreći kod Mostara povređeno pet Amerikanaca

IndeksOnline 09.05.2019
MOSTAR – U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara, povređeno je pet Amerikanaca, izjavio je za portal Klix.ba Ljudevit Marić, portparol MUP Hercegovačko-nevesinjskog kantona. Nesreća se dogodila danas oko 12 sati na putu Mostar – Stolac, u… »

Trgovinski rat: Tramp kaže da Kina ne poštuje dogovor

BBC News 09.05.2019
Peking se protivi povećanju taksa na robu, iako se odnosi između SAD i Kine zaoštravaju. Donald Tramp kaže da je Kina prekršila dogovor postignut u trgovinskim pregovorima, što će zaoštriti odnose Kine i SAD. Iz Pekinga navode da će, ukoliko SAD… »