Narodna stranka: Sramna presuda crnogorskog suda Srbima

Beta 09.05.2019

Narodna stranka izrazila je danas ogorčenje presudom Višeg suda u Podgorici u slučaju navodnog državnog udara, kojom je na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno devet državljana Srbije i politički prvaci Srba u Crnoj Gori.

"Ovakva sramna odluka nije nastala kao posledica iznošenja validnih dokaza u krivičnom postupku pred nezavisnim pravosudnim organima, što bi se očekivalo od države koja pretenduje da baštini evropske vrednosti i pripada zapadnoj civilizaciji, već je proizvod direktnog uticaja izvršne vlasti, po čemu crnogorski režim neodoljivo podseća na praksu orijentalnih despotija", navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Ta stranka je navela da je proces od početka pokazao da cilj nije utvrđivanje istine nego obračun sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

"Iako je optužnica zasnovana na potpuno komičnim argumentima, kompromitovanim i karikaturalnim svedocima tužilaštva, to nije bilo dovoljno da sud spase svoju čast i minimum autonomije u odnosu na politiku, pa da odbaci ovako neinteligentan predmet. Time je sudska vlast postala jedna od udarnih pesnica režima u Podgorici, koja služi borbi sa političkim protivnicima i dekonstrukciji srpskog identiteta u Crnoj Gori", dodaje se.

Narodna stranka je dodala da posebno zabrivanja "gromoglasno ćutanje" vlasti u Beogradu i predsednika Aleksandra Vučića na, kako se navodi, ponižavanje Srba u Crnoj Gori.

"Jedino objašnjenje leži u njegovom obožavanju i ugledanju na svog političkog i poslovnog brata blizanca u Podgorici, Mila Đukanovića, čiji model upravljanja državom i društvom, sistematično pokušava da primeni u Srbiji. Podsećamo Vučića na ustavnu obavezu da se država Srbija stara o interesima naših sunarodnika i njihovoj bezbednosti", navela je ta stranka.

Viši sud u Podgorici izrekao je danas prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Svi optuženi su proglašeni krivim, Bratislav Dikić osuđen je na osam godina zatvora a lideri opozicije Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet.

(Beta, 05.09.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Balkan, najnovije vesti »