Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 09.05.2019

Skoro 70 godina zatvora optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Glas Amerike 09.05.2019
PODGORICA — Viši sud u Podgorici u četvrtak je izrekao prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, uključujući dvojicu Rusa i… »

Madrid: Novak u četvrtfinalu, Đere vodio pa stao

Glas Amerike 09.05.2019
MADRID — Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale turnira serije Masters 1000 u Madridu, ali se tamo neće sastati sa drugim srpskim predstavnikom Laslom Đereom, koga je u trećem kolu zaustavio Marin Čilić. Đoković je u… »

Vučić na samitu "Brdo-Brioni": Ništa od lepih snova za Zapadni Balkan

Glas Amerike 09.05.2019
Ništa od "lepih snova" koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće se ostvariti, izjavio je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ni… »

Južna Koreja: Severna Koreja ispalila još jedan neidentifikovani projektil

Glas Amerike 09.05.2019
SEUL, JUŽNA KOREJA — Vojska Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja lansirala najmanje jedan neidentifikovan projektil iz svog zapadnog dela zemlje. To je drugo takvo lansiranje u poslednjih pet dana. Projektil je ispaljen u 4.30 sati po… »

SAD: Presuda razotkrila ruski pokušaj da podrije suverenitet Crne Gore

Glas Amerike 09.05.2019
Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva oficira ruske vojne obavještajne agencije (GRU) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske… »

Palmer: Rusiji odgovara nesređeno stanje na Zapadnom Balkanu

Glas Amerike 09.05.2019
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje kako je vrijeme da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu - Evropskoj uniji… »

Mogerini: Proširenje na Zapadni Balkan je prioritet

Glas Amerike 09.05.2019
U Rumuniji je održan jednodnevni neformalni summit evropske 27-ce, posvećen budućnosti Evropske unije nakon odlaska Velike Britanije. Ton samitu je dala i visoka predstavnica Federika Mogerini koja je, stižući sa tek okončanog skupa lidera Zapadnog… »

Hamilton i Huper oprečno o pomeranju granica na Balkanu

Glas Amerike 09.05.2019
Američki komentatori proglasili su nedavni samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, promašajem Angele Merkel i Emanuela Makrona, koji su najavljivali preokret u zastalim pregovorima između Beograda i Prištine u cilju smanjivanja rastućih tenzija u… »

Da li je kineska tehnologija pretnja za nacionalnu bezbednost SAD?

Glas Amerike 09.05.2019
Zvaničnici 30 država su ranije ovog mjeseca postigli dogovor o koordinisanom pristupu bezbjednosti naredne generacije brze mobilne mreže, poznate kao 5G. Sjedinjene Države i druge zemlje strahuju da bi tehnološke kompanije, sa sjedištem u zemljama… »