Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 16.05.2019

Trinaest osoba uhapšeno na području Tuzlanskog kantona

Slobodna Evropa 16.05.2019
U policijskoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) u četvrtak ujutro je uhapšeno 13 osoba i zaplijenjena je veća količina droge heroin. Akcija je izvedena po naredbi Opštinskog suda u Tuzli, a pretresi su izvršenina… »

Huawei u središtu konflikta SAD i Kine

Slobodna Evropa 16.05.2019
Američki predsjednik Donald Trump je proglasio vanredno stanje, da bi, kako je obrazloženo, zaštitio američku telekomunikacionu mrežu od "stranih neprijatelja". U izvršnoj uredbi, objavljenoj kasno u srijedu, nije imenovana niti jedna kompanija, ali… »

Skupština Kosova raspravlja o ratnim zločinima

Slobodna Evropa 16.05.2019
Skupština Kosova danas na plenarnoj sednici razmatra nekoliko tačaka koje se tiču ratnih zločina na Kosovu. Razmatraće se predlog rezolucije o „genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih… »

Zvaničnik SAD: Srbija dobro brani granice Evrope od terorizma

Slobodna Evropa 16.05.2019
Koordinator za antiterorizam u Birou protiv terorizma i nasilnog ekstremizma Stejt departmenta Nejtan Sejls ocenio je danas da Srbija "dobro brani granice Evrope od terorizma". On je tokom razgovora sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom… »

EU kaznila banke zbog kartela u trgovini devizama

Slobodna Evropa 16.05.2019
Regulatorno telo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom evra zbog dogovaranja oko devizne trgovine. Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta… »

Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani abortusa

Slobodna Evropa 16.05.2019
Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstroži o tom pitanju u SAD kojim vršenje abortusa postaje krivično delo u skoro svim slučajevima. "Za mnoge koji podržavaju ovaj predlog zakona, on je moćan testament dubokog… »

Iran odbacio mogućnost dijaloga sa SAD

Slobodna Evropa 16.05.2019
Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je danas svaku mogućnost pregovora sa SAD koji bi mogli da dovedu do smirivanja napetosti u Zalivu, prenosi japanska agencija Kjodo. "Nema mogućnosti za pregovore", rekao je Zarif koji… »

RSE saznaje: Mon Đuraj ugrožavan preko društvenih mreža

Slobodna Evropa 16.05.2019
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) utvrdilo je da postoje osnovane sumnje da je prema vlasniku pekare “Roma” u Borči, Monu Đuraju, izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, saznaje Radio… »

Ambasada SAD u Prištini: Nema američkih viza za osobe umešane u kriminal

Slobodna Evropa 16.05.2019
Dva dana nakon što je uputila kritiku na račun načina zapošljavanja u Vladi Kosova, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini istakla je da građani Kosova zaslužuju pravosudni sistem koji drži pojedince odgovornim za njihove korumpirane… »

Hosu Ternera uhapšen u Francuskoj

Slobodna Evropa 16.05.2019
Bivši šef baskijske separatističke organizacije Eta, Hose Antonio Urutiketsa, poznat kao Hosu Ternera, uhapšen je jutros u Francuskoj, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ternera (68) je bio u bekstvu od 2002, uhapšen je u… »