Milidrag: Haradinajeva ostavka pogoduje ideji razmene teritorija

Beta 20.07.2019

Viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag ocenio je danas da će ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera svakako uticati na dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je  njegovim odlaskom "uklonjena  glavna prepreka za ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je Srbija postavila kao jedini uslov za nastavak dijaloga".

"Takođe, ovim je veću težinu u pregovorima dobio predsednik Kosova, Hašim Tači", rekao je Milidrag, za agenciju Beta, koji je i saradnik Foruma za etničke odnose.

Milidrag navodi da je se zna da je Tači "u najmanju ruku bio na putu da sa predsednikom Srbije Vučićem dođe do zajedničkog rešenja koje bi podrazumevalo takozvano razgraničenje i razmenu teritorija".

Prema rečima Milidraga, "ta će opcija sada biti ponovo na stolu, pogotovo ako se ima u vidu da SAD nemaju ništa protiv, a Francuska je daleko od apsolutno negativnog stava koji ima Nemačka kada je to rešenje u pitanju".

"U tom kontekstu, paradoksalno, iako može doprineti ponovnom pokretanju dijaloga, Haradinajev odlazak može imati vrlo negativne posledice po srpsku zajednicu južno od Ibra, jer promena granica znači da Srbi u enklavama ostaju prepušteni na milost i nemilost Prištine i albanskih ekstremista, pošto više neće moći imati status koji bi imali sa srpskom zajednicom na severu u okviru Kosova - naprosto, biće ih premalo", naglasio je Milidrag.

On je napomenuo da to jeste veliki problem i rekao kako ne veruje da iko "ozbiljan misli da će enklave i kulturna baština ostati nedirnuti ili da će ih nekakav poseban status zaštititi".

"Protiveći se svakoj podeli i razmeni teritorija, ponovo paradoksalno, Haradinaj jeste bio od koristi i srpskoj zajednici južno od Ibra", ocenio je Milidrag.

"To da je Haradinaj osumnjičen za ratne zločine ili da se protiv njega vodi istraga kao protiv osumnjičenog", naveo je Milidrag,  "svakako će doprineti zadovoljenju pravde, ali i osećaju na srpskoj strani da pravda nije jednostrana, bio taj osećaj opravdan ili ne".

"Kada je Balkan u pitanju, proces izmirenja sa vlastitom prošlošću i uspostavljanje normalnih odnosa saradnje s okolnim društvima, nažalost, mora se temeljiti na sudskim procesima i svaki proces protiv osumnjičenih za zločine protiv srpskih civila na Kosovu tome može znatno doprineti", naglasio je Milidrag.

(Beta, 07.20.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »