Na sastanku Kurti-Mustafa predstavnici država 'velike petorke' i EU

Beta 28.01.2020

Predstavnici država "velike petorke" i šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova pridružili su se sastanku lidera pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbina Kurtija i Ise Mustafe u Skupštinu Kosova.

Viđeni su ambasadori Velike Britanije, Nemačke. Apostolova, kao i predstavnici ambasada SAD, Italije i Francuske.

Predstavnici PS su danas potvrdili da će sastanku Kurtija i Mustafe prisustvovati ambasadori "velike petorke" i šefica kancelarije EU.

Na sastanku se razgovara o postizanju koalicionog sporazuma dve stranke.

Prethodno su ambasade zemalja "velike petorke" koju čine SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, saopštile da neće posredovati u formiranju Vlade Kosova.

U izjavi koja je medijima prosleđena preko Ambasade SAD u Prištini, "Kvinta" je istakla da je netačna svaka vest da njihove vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima.

"Povodom nedavnih spekulacija, želeli bismo da razjasnimo svoj stav o procesu formiranja vlade na Kosovu: Kao što je navedeno u našoj izjavi od 30. avgusta 2019, mi predstavljamo države koje su duboko posvećene demokratskom i nezavisnom Kosovu", navodi se u izjavi.

"Svaka sugestija da naše vlade podržavaju bilo koju partiju ili posebnog kandidata na izborima je netačna... Odgovornost za budućnost Kosova, za kosovske lidere i za samo Kosovo, isključivo pripada narodu Kosova", dodaje se u sopštenju.

Napori da se dogovori koalicioni sporazum nisu urodili plodom, iako i jedna i druga strana tvrde da su blizu dogovora, ali istovremeno ne popuštaju oko svojih stavova.

Krajnji rok za postizanje sporazuma i formiranja nove Vlade Kosova je 4. februar.

(Beta, 01.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »