Pad indeksa na Volstritu na otvaranju berze, panike zbog koronavirusa (VIDEO)

Beta 24.02.2020

Indeksi na Njujorškoj berzi su opali danas na samom početku poslovnog dana, pošto su se ulagači zabrinuli da dolazi dugotrajno usporavanje svetske ekonomije zbog ponovnog porasta broja slučajeva oboljevanja od novog koronavirusom van Kine.

Industrijski indeks "Dau Džons" pao je za 2,64 odsto, na 28.228,13 poena, a indeks firmi visoke tehnologije "Nasdak" je opao za 2,88 odsto, na 9.301,18. "S end P 500" koji predstavlja 500 najvećih kompanija na Volstritu, izgubio je 2,48 odsto i spustio se na 3.254,86 poena.

Kao znak interesovanja investitora za imovinu koja se smatra manje rizičnom, stopa na desetogodišnje američke državne obveznice pala je na 1,36 odsto, dok je u petak bila 1,471 procenat.

Pad stopa na tržištu obveznica sinonim je za porast cena obveznica, a samim tim i za povećanje potražnje.

Neki posmatrači su bili zabrinuti da bi stopa na 10-godišnje obveznice mogla da padne ispod stope na dvogodišnje, koja je takođe vrlo oštro pala. Ta pojava, nazvana "inverzija krivulje prinosa", generalno je vodeći pokazatelj recesije.

Zlato koje se takođe se smatra sigurnim utočištem kapitala, poskupelo je danas za gotovo 2,0 odsto i dostiglo cenu od 1.675,74 dolara za uncu, što je najviše od 2013. godine.

Volstrit je završio "u crvenom" u petak, pogođen nesigurnošću zbog dugotrajnih posledica epidemije virusne upale pluća i razočaravajućim pokazateljima američke ekonomije: tokom čitave prošle nedelje "Dau Džons" je izgubio 1,4 odsto, a "Nasdak" 1,6 procenata.

Međunarodne organizacije su zabrinute zbog povećanja broja obolelih izvan Kine, posebno u Južnoj Koreji i Iranu, kao i u Italiji, gđe je zabeleženo pet smrtnih slučajeva i 165 slučajeva zaraze.

"Koren problema je rastuća bojazan da će paraliza koja je pogodila kinesku ekonomiju imati posledice drugde, što bi nanelo još jedan udarac globalnom rastu, rastućim profitima i izgledima preduzeća", rekao je Patrik O'Her, iz firme "Brifing".

Direktno pogođene uticajem koronavirusa, koji ugrožava međunarodni avio-saobraćaj, glavne američke avio'kompanije bore se danas s cenama na berzi: "Delta" je potonula za 6,3 odsto, "Ameriken erlajns" za 6,2, a "Junajted" za 4,7 procenata.

Deonice američke tehnološke kompanije "Epl" koja u Kini proizvodi i prodaje veliki deo svojih telefona "iPhone", izgubile su danas 3,0 odsto vrednosti.

Američki milijarder Voren Bafet, međutim, na TV-kanalu finansijskih vesti CNBC nije izrazio zabrinutost zbog dugoročnog uticaja koronavirusa.

"Mislim da to ne bi trebalo da utiče na tržište akcija, ali za čovečanstvo je pandemija zastrašujuća", rekao je Bafet.

"Kupujemo kompanije na 20 ili 30 godina. Kupujemo ih u celosti ili delimično... i verujemo da koronavirus neće promeniti perspektivu posla za 20 ili 30 godina", rekao je Bafet, vlasnik holding kompanije "Berkšir Hatavej".

(Beta, 02.24.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »