Godišnjica stradanja Srba na Kosovu

Beta 17.03.2020

Pre 16 godina na današnji dan Albanci su u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim mestima Kosova počeli proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Povod je bio to što su se tri dečaka albanske nacionalnosti utopila u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu.

Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 Srba.

Poginulo je osmoro Srba i 11 Albanaca. Povređeno je više od hiljadu ljudi među kojima desetine pripadnika međunarodnih snaga, zapaljeno ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.

Tokom tih 48 sati gorela je Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič.

Za dva dana oštećeno je ili uništeno 35 crkava i manastira, više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, drugih relikvija.

Terora nisu bili pošteđeni ni žitelji Кosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana. Po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo u plamenu nestale sve povratničke kuće.

Iako se ova akcija uništavanja desila pred očima 38 hiljada vojnika Кfora iz 39 zemalja i osam hiljada policajaca UNMIК, zaduženih za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Кosovu, organizatori nisu kažnjeni, a oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.

(Beta, 03.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »