CINS: Medicinski radnici u izolaciji primiće celokupan iznos plate

Beta 03.04.2020

Medicinski radnici koji se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji primaće celokupan iznos plate, umesto najavljenih 65 odsto, odlučilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Kako je preneo Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), na tu odluku je uticala Vlade Srbije, koja je u donela odluku da svi zaposleni koji su zaraženi korona virusom, ili im je zbog potencijalnog rizika određena izolacija, dobiju punu platu.

U saopštenju Ministarstva rada, kako je preneo CINS, navodi se da se ta odluka "naročito odnosi na zdravstvene radnike, vojsku i policiju".

CINS je naveo da su se toj redakciji javili medicinski radnici niškog Kliničkog centra koji tvrde da su danas primili punu platu.

Toj redakciji su se prošle nedelje javili zaposleni u KC Niš sa navodima da im je stiglo obaveštenje od te zdravstvene ustanove da će svima kojima je određena izolacija ili samoizoalcija biti smanjena plata za 35 odsto.

Prema rečima direktora KC Niša Zorana Radovanovića, razlog za to je što se "vode kao da su na bolovanju pa im prema zakonu pripada prosečna plata umanjena za trećinu".

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić tada je za CINS kazao da se takve mere primenjuju u celoj Srbiji i dodao da je taj sindikat spremio odgovor Vladi, ukoliko ne budi zdravstveni radnici primili punu platu.

"Da bi rešili taj sistemski problem, Nezavisnost je poslao dopis nadležnim institucijama", naveo je Ilić.

(Beta, 04.03.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »