Kosovski analitičar: Nova vlada DSK ostvariće dogovoreni američki scenario

Beta 16.04.2020

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj smatra da će nova vlada koju Demokratski savez Kosova može da formira sadrugim koalicionim partnerima, ostvariti dogovoreni američki scenario za postizanje i ratifikaciju sporazuma Kosova i Srbije.

On je u intervju za "Epoka e re" rekao da će ta koalicija trajati dok ne završi posao zbog kojeg je stvorena, a to je ratifikacija sporazuma dve zemlje koja će "obavezno imati i teritorijalni element".

"Ako se to ne ostvari u vreme pandemije, onda će posle nje apsolutna volja većine građana Kosova tu koaliciju oterati u zaborav", smatra Bećaj.

On smatra da je izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija posledica ostvarivanja scenarija koji je prethodno dogovoren -  da Vlada izrazi spremnost da ostvari ranije dogovoreni američki aranžman.

Bećaj ne očekuje da se desi nešto drugo "sem ako zemlje 'Velike petorke' ili Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija ne izađu u međuvremenu s javnim porukama pre stvaranja nove vlade Kosova o tome kakve su moguće posledice ako ona (Vlada) postane izvršilac zahteva administracije (predsednika SAD Donalda) Trampa, Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Rusije", kazao je Bećaj.

Dodao je da "Rusija lukavo ne reaguje na taj scenario jer on odgovara njenim planovima na Balkanu, ali i zbog stanja u kojem se sama nalazi".

(Beta, 04.16.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »