Bećaj: Mustafa treba da ostvari prethodno obećanje dato Trampovoj administraciji

Beta 20.04.2020

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da najava lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) da će prihvatiti mesto premijera u eventualnoj vladi koje bude formirala njegova stranka, predstavlja ispunjenje prethodno preuzetih obaveza implementacije ranije pripremljenog scenarija koji podrazumeva potpisivanje sporazuma sa Srbijom u režiji administracije predsednika SAD, Donalda Trampa.

"Razloga za prihvatanje kandidature uvek ima. Stvar je realne procene koliko postoji objektivna podrška većine da se zbog postojećih razloga Isa Mustafa izabere za premijera. Takva podrška je ranije nedostajala, zato su kandidati za premijera bili Avdulah Hoti i Vjosa Osmani. Ovom prilikom reč je o prethodno preuzetoj obavezi da se implementira ranije pripremljeni scenario koji podrazumeva potpisivanje sporazuma sa Srbijom koju je aranžirala Trampova administracija", rekao je Bećaj za agenciju Beta.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je danas na konferenciji za medije nakon sastanka najužeg sastava rukovodstva strane rekao da "ima razloga" da prihvati funkciju premijera Kosova ako njegova stranka dobije mandat za stvaranje nove vlade posle izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija čiji je deo bila i njegova stranka.

Na pitanje novinara ima li volje da prihvati funkciju premijera, Mustafa je rekao "Kažem da imam razloga".

Prethodno je izjavio kako u stranci nisu razgovarali o kandidatu za premijera Kosova iz DSK.

"Želim da imamo kandidata koji će izdržati sve izazove koji se sada postavljaju pred DSK. Da sam imao volje kandidovao bih se onda kada smo 2017 kandidovali (Avdulaha) Hotija i prošle godine kada smo kandidovali (Vjosu) Osmani. Međutim, video sam potrebu da se izvrše neka osveženja i promene u DSK i za to se zalažem i ovog puta", kazao je Mustafa.

Do sastanka najužeg rukovodstva DSK došlo je nakon izjava predsednika Kosova Hašima Tačija u nedelju, da će tokom ove sedmice preduzeti korake za formiranje nove vlade Kosova.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti, čija je politička stranka Samoopredeljenje relativni pobednik na izborima, izjavio je da je "jedino rešenje zasnovano na Ustavu" - održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nakon prevazilaženja situacije izazvane korona virusom.

(Beta, 04.20.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »