Cena američke nafte WTI snažno skočila

Beta 22.04.2020

Cena barela američke nafte WTI za isporuku u junu, skočila je snažno danas, prvog dana prodaje ugovora za juni, za više od četiri dolara, odnosno više od 40 odsto na vrlo promenljivom tržištu.

Oko 16.15 po centralnoevropskom vremenu cena referentne američke nafte WTI bila je 14,76 dolara po barelu, što je skok od 27,57 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju berze sinoć, a ubrzo posle toga dostigla je 16,20 dolara.

Cena Brenta iz Severnog mora za isporuku u junu porasla je 9,42 odsto na 21,15 dolara u Londonu, a nekoliko sati pre toga pala je na svoj najniži nivo od juna 1999. godine kada je bila 15,98 dolara po barelu.

"Sadašnje oscilacije će se zadržati jedno vreme dok ne stupi na snagu dogovor Opek plus od 1. maja", rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak u video obraćanju ruskim poslanicima, prenose ruske agencije.

Cene američke nafte WTI i evropskog brenta poslednjih dana beleže ogromne oscilacije, tako je cena nafte WTI u ponedeljak otišla u negativnu sferu, što je bio događaj dosad nezabeležen u istoriji, kao posledica pada tražnje zbog zastale svetske privrede pogođene krizom korona virusa, i prepunih kapaciteta skladišta nafte.

Cena barela američke nafte WTI (West Texas Intermediate) za isporuku u maju pala je u ponedeljak na minus 30 dolara, kada su investitori morali kupcima da plate da bi prodali naftu i oslobodili se zaliha.

Na kraju trgovine na njujorškoj berzi juče, poslednjeg dana trgovine sa terminskim ugovorima za maj cena nafte WTI pešla je iznad nule i završila na 10,01 dolar za berel.

Novak je rekao da se sada tržišta nalaze u najaktivnijoj fazi pada tražnje i da prema raznim procenama taj pad iznosi između 20 i 30 miliona barela nafte dnevno.

Rusija je sa zemljama članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opek) obavezala 12. aprila da će od maja učestvovati u dogovoru o smanjenju  proizvodnje nafte od 9,7 miliona barela dnevno.

Ti ogromni rezovi proizvodnje sada nisu dovoljni da nadoknade pad tražnje i stabilizuju naftno tržište, rekao je analitičar Komercbanke Eugen Vajnberg.

Tržište nafte je već nekoliko nedelja pogođeno restrikcijama koje su zemlje uvele širom sveta da bi sprečile širenje korona virusa. Sa jako ograničenim saobraćajem i zaustavljenim brojnim fabrikama drastično je pala tražnja za energentima.

(Beta, 04.22.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »