Šešelj: Tražićemo ukidanje vanrednog stanja 3. maja

Beta 28.04.2020

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da je bilo razloga za uvođenje vanrednog stanja, ali da je trebalo da ga uvede Skupština, a ne Vlada i predsednik, i dodao da će tražiti da bude ukinuto 3. maja.

Šešelj je pitao ko je procenio da Skupština ne može da se sastane, kada poslanici nisu ni pozvani, i podsetio predsednicu Skupštine da je ona "u vreme bombardovanja kad su srušeni mostovi vojnom skelom išla na sednicu Skupštine, pod bombama", pa da se i ovog puta moglo zasedati i niko ne bi mogao da kaže da prekršen Ustav.

"Gde vam je jedan dokaz da Skupština nije mogla da se satane. Vlada je donela odluku o zabrani okupljanja više od 50 ljudi, šta nas briga, ne može Vlada koja nam podređena da bude nadređena i da ona spreči skupštinu jer mi nismo građani mi smo poslanici, mi nosimo suverenu vlast, a ne vlada ni predsednik ni sudska vlast, narodni suverenitet se kroz nas iskazuje", istakao je Šešelj.

On je dodao da će amandmanom zatražiti da se 3. maja ukine vanredno stanje a zadrži vanredna situacija, kao i da najstarije sugrađane treba pustiti da izlaze na sunce uz izbegavanje kontakata.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je da se parlament sastao čim se ispunio minimum uslova i kada je virus krenuo silaznom putanjom.

Ona je zamerila delu opozicije što ne učestvuje u zasedanju pošto su, kako je rekla "dva meseca kritikovali zašto nema zasedanja, a nemaju nameru da budu u njoj".

"Da li je Ustav prekršen, neka Ustavni sud odluči, ne mešajte im se u nadležnost" rekla je Brmabić i dodala da ja uverena da Ustav nije prekršen.

Premijerka je takođe pozvala Šešelja "da ne bude kao Dragan Đilas koji je pozivao penzionere da izađu napolje" uz ocenu da bi ih u tom trenutku to koštalo života.

Šešelj je replicirao da kao narodni poslanik ima pravo da se meša u rad svih državnih organa pa i Ustavnog suda, i da je taj sud do sada već trebalo da se izjasni.

Skupština danas raspravlja o vladinim predlozima odluke o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja i zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

(Beta, 04.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »