Vulin: Borelj podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove

Beta 30.05.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je evropski komesar Borelj u pravu kada je rekao da se granice Srbije koje "priznaju Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka", kao ni Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, neće menjati, a da bi "komadanje Srbije izazvalo ratove u regionu".

On je to rekao danas tokom dodele priznanja najistaknutijim pojedincima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vulin je reagovao na izjavu šefa diplomatije Evropske unije Žosepa Borelja, koji je rekao da Beograd i Priština moraju da postignu dogovor koji je prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu, bez izmena granica, kao i da su neke zemlje članice EU protiv bilo kakvih izmena granica.

Evropski komesar je dodao da bi se promenama granica na jednom mestu javili "i drugi koji žele isto", zbog čega je "najbolje zadržati trenutno stanje".

"Radujem se što je komesar Borelj još jednom podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove i sukobe kakve je izazvalo i razbijanje Savezne Federativne Republike Jugoslavije i da je najbolje da sve ostane u okvirima međunarodnog prava. Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio i da EU, ukoliko želi primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, mora prvo da "dokaže da njena reč nešto vredi", time što će da sprovede Briselski sporazum u celini, "onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden".

"Do tada njihova reč je sfera propagande. Kada god su stranci odlučivali o narodima Balkana razmišljali su o svojim interesima, o vojnim bazama ili prirodnim bogatstvima koje žele da koriste ali nikada nisu ni pomislili na budućnost balkanskih naroda. To smo naučili u krvavim ratovima koje smo vodili zbog njih, a i sa njima. Vreme je da mi Balkanci sami odlučimo kako će živeti naša deca", kazao je Vulin.

(Beta, 05.30.2020)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »