Miketić pozvao Radoičića da povede borbu protiv pandemije u Beogradu

Beta 05.07.2020

Đorđe Miketić iz odboričke grupe "Srce Grada" pozvao je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da se lično angažuje u borbi protiv korona virusa u Beogradu, ocenivši da je situacija veoma teška i da su "u pitanju zdravlje i životi ljudi".

"Kapaciteti zdravstvenih ustanova su pred pucanjem, testova nema dovoljno, rezultati kasne danima, privatne laboratorije su isključene iz sistema, a pri prvim kontaktima oboleli se više ne testiraju već samo 'prate' do pojave simptoma, iako znamo da je inkubacioni period ovog virusa dug i da je pacijent najčešće nemanifestan i čitavu nedelju dana", naveo je on u otvorenom pismu Radojičiću.

"Zar ne mislite da biste baš Vi sada trebali da predvodite borbu protiv žarišta u našem gradu, na primer da obezbedite testove za masovno testiranje i uključite brojne privatne laboratorije koje su odavno kadre da urade PCR testove, podignete indikacije za testiranje, organizujete volontersku službu koja će obaveštavati kontakte obolelih da se testiraju i samoizoluju i slično", poručio je Miketić, koji je lekar po struci.

"Do sada ste jedino pretili ljudima koji u prevozu ne nose masku, ali ste zato ćutali kada su studente bez testiranja iz žarišta slali kućama, sumanuta ideja koja bi dovela do nekontrolisane diseminacije infekcije po celoj zemlji. Zar ne mislite da se konačno morate baviti gradonačelnikovanjem, ako ne kao član političke elite na vlasti i čovek koga su isturili, onda bar kao lekar i kao čovek", kaže se u pismu.

"Ne pišem vam zbog problematične trase metroa, privatizacije PKB-a, propalog projekta Beograda na vodi koji jede najlepši deo grada, getoiziranja centra grada, ukidanja javnog prevoza, destrukcije Kalemegdana i mnogih drugih problema o čemu se možda niste mnogo informisali, iako ste se baš za taj posao i kandidovali, već vam pišem zbog ekspanzije virusne infekcije u našem gradu koja spada u opseg Vaše uže profesije – brizi o zdravlju ljudi", naveo je on.

"Stoga, ako je još i plan da se eksploatacija javnog dobra nastavi dok javno zdravlje nestaje, ako se poseku milioni stabala i uništavaju pluća grada, dok otkazuju pluća sve većem broju obolelih i ukoliko bagerima i testerama date dozvolu za kretanje i rušenje dok građanima uvodite kazne i karantin, nemojte očekivati da će to proći bez adekvatnog odgovora i besa. Tada nećete moći da se krijete iza kućica za vrapce", poručio je Miketić.

On smatra da će u tom slučaju Radojičić biti upamćen "kao gradonačelnik koji je omogućio ovakvu varvarsku destrukciju grada, a nije sprečio zarazu i sačuvao zdravlje građana uprkos svom znanju i položaju" i da će morati da se suoči sa "istorijskim i krivičnim sudom".

"U prvom naletu zaraze smo prvo videli ruganje virusu, zatim zakasnele mere pre svega u vidu ranog i masovnog testiranja kao i prevencije oboljenja zdravstvenih radnika i drugih najugroženijih kategorija, a sledstveno toj neozbiljnosti i najrigoroznije mere karantina u Evropi, za neke čak i izuzetno nehumane. Nisam čuo da ste tada reagovali u skladu sa vašim znanjem i autoritetom, a ni potom kada su organizovani mitinzi, fudbalske utakmice, proslave i druga okupljanja u zatvorenom, radi privida normalnosti zbog održanih izbora. A morali ste", kaže se u pismu.

(Beta, 07.05.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »