Sutra u Beogradu formiranje 'Skupštine Slobodne Srbije'

Beta 13.07.2020

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu sutra će biti formirana "Skupština Slobodne Srbije" i pročitan njen proglas, objavio je danas Organizacioni odbor.

Taj odbor čine akademik profesor Dušan Teodorović, profesorka Liljana Stojković, profesor Čedomir Čupić, politički analitičar Boban Stojanović i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

U saopštenju piše da će oni, "imajući u vidu razorenost institucija i potpuno uništavanje parlamentarizma", konstituisati "telo u okviru kojeg će se razmenjivati ideje, razmatrati konkretni predlozi i organizovati aktivnosti sa ciljem stvaranja demokratskog okvira za promenu sistema u Srbiji".

"Skupštinu će sačinjavati intelektualci, aktivisti i svi slobodoumni građani koji žele da učestvuju u kreiranju budućnosti Srbije", naveli su oni.

Kroz "predviđeno širenje sastava Skupštine i procese otvorene demokratije", u čemu će "imati priliku da učestvuju svi građani", potpisnici nameravaju da "unaprede nivo demokratičnosti, vladavine prava, ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, kao i sveukupan položaj građana".

"S obzirom na to da nemamo Skupštinu koja predstavlja građane Srbije, smatramo da je naša obaveza da formiramo alternativni parlament koji će unutar sebe okupiti građane, pokrete i političke aktere iz svakog društvenog i političkog spektra u Srbiji", piše u saopštenju.

U tom tekstu je ocenjeno da "Srbiji nedostaje jedinstvo u borbi protiv autokratskog režima", te da "Skupština Slobodne Srbije ima za cilj da ujedini" one koji se za to zalažu.

(Beta, 07.13.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »