Prištinski mediji: Izrael priznao Kosovo

Beta 04.09.2020

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp izjavio je da je Izrael priznao državu Kosovo, prenose prištinski mediji.

Tramp je rekao da su se Kosovo i Izrael dogovorili o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa, prenose mediji u Prištini pozivajući se na Rojters.

Ovu izjavu američki predsednik dao je u Beloj kući, gde je potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Došlo je do konačnog priznanja nezavisnosti Kosova od Izraela", potvrdila je novinarka Garentina Kraja, koja izveštava iz Izraela.

U objavi na Tviteru, Kraja je napisala da je "zvanično: Izrael priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kao deo američkog posredovanja u dijalogu Kosova i Srbije u Beloj kući".

Izraelsko priznanje kosovske nezavisnosti najavljeno je ranije, nakon što su Kosovo i Srbija najavili postizanje ekonomskog sporazuma, koji je takođe prihvatljiv za SAD.

Netanjahu: Kosovo prva većinom muslimanska zemlja s ambasadom u Jerusalimu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da ne samo da će Kosovo priznati Izrael, već će takođe otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu i tako postati prva većinom muslimanska zemlja koja će to učiniti.

Ranije danas je Srbija najavila da će premestiti svoju ambasadu u Jerusalim, podsećaju izraelski mediji uz napomenu da su ti potezi deo diskusija o normalizovanju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine pod posredstvom SAD.

Netanjahu je pohvalio te poteze i rekao da će Izrael uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.

U saopštenju iz Netanjahuovog kabineta je navedeno da je za vreme razgovora premijera Kosova Abdulaha Hotija i Donalda Trampa predsednik SAD pozvao Netanjahua i čestitao dvojici lidera na uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

U saopštenju se navodi da je Hoti najavio da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

"Kosovo će biti prva većinom muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu. Kao što sam rekao krug mira se širi i očekuje se da se pridruži više zemalja", rekao je izraelski lider.

(Beta, 09.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »