Varheji: Dijalog treba da se nastavi, EU prati stanje u Srbiji

Beta 10.09.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji poručio je da Evropska unija ima razvijene mehanizme kojima prati stanje vladavine prava u Srbiji, i istakao da je politička opozicija ključna komponenta svake demokratske države, te pozvao i vlast i opoziciju da nastave učešće u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Ovo se navodi u odgovoru Varheja na pismo predstavnika srpske opozicije Evropskoj uniji iz jula meseca, u koji je imao uvid EWB (European Western Balkans).

Opozicione stranke koje su bojkotovale junske izbore, poslale su pismo EK u kojem su izrazile duboku zabrinutost erozijom demokratije u Srbiji i pozvale Evropsku uniju da formira ekspertske grupe koje bi pomogle da se reši politička kriza u zemlji, po ugledu na rešavanje krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina.

Varheji je istakao da su reforme u oblasti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava ključne za Srbiju, kao i za sve druge zemlje kandidate za članstvo.

Komesar je naveo da Evropska unija već ima razvijen mehanizam praćenja ovih oblasti, koji je dodatno unapređen novom metodologijom, zbog čega trenutno ne vidi potrebu za dodatnim izveštavanjem.

Varheji je, međutim, istakao da je "politička opozicija ključna komponenta funkcionalne demokratije".

"Srbiji je potreban širok dijalog između partija kako bi se postigle ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su neophodne kako bi se napredovalo u pristupanju EU. Zbog toga ohrabrujemo novu srpsku vladu i parlament da nastave, a vas da uzmete aktivno učešće, u dijalogu vođenom od strane Evropskog parlamenta, kao korak ka napredovanju u reformama vezanim za EU. Odgovornost svih strana je da igraju konstruktivnu ulogu", napisao je Varheji.

Evropski komesar je dodao da je Srbija, "kao zemlja koja pregovara o pristupanju", podvrgnuta "detaljnom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24".

"Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiju i pokreće razgovor sa vlastima o ovim pitanjima", napisao je Varheji.

(Beta, 09.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »