Smenjivanje načelnika VMA je revanšizam i represija

Beta 18.09.2020

Resorni odbor za zdravstvo Narodne stranke ocenio je danas da smenjivanje više načelnika sa Vojnomedicinske akademije (VMA), koji su potpisnici peticije "Ujedinjeni protiv kovida", predstavlja čin "brutalnog revanšizma i represije" i da za posledicu ima dodatno urušavanje zdravstvene institucije.

Kako se navodi u saopštenju, vlast se sa potpisnica peticije obračunava "po kratkom postupku" uprkos upozorenjima (predstavnika vlasti) da "Srbija nije plemensko društvo" i obećanja da "neće biti odmazde" prema stručnjacima koji su kroz peticiju upozoravali na katastrofalno stanje u zdravstvu i tražili smenu republičkog Kriznog štaba.

"Više je nego očigledno da ministru odbrane Aleksandru Vulinu i drugima koji se bore za mesto u budućoj Vladi Srbije, zrno vlasti i dodvoravanje (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću znači više nego ugled koji je VMA decenijama gradila kroz školovanje kadrova, akumulaciju znanja, iskustva i sticanje poverenja", ocenili su u saopštenju.

Iz odbora Narodne stranke za zdravstvo su naveli da smena načelnika VMA nije usledila zbog lekarske greške, ogrešenja o lekarsku etiku ili izbegavanja odgovornosti u vreme epidemije virusa korona, već da je smena rezultat nestručnosti vlasti.

"Taj čin predstavlja poruku svakom ko se usudi da izrazi mišljenje koje nije po volji aktuelnom režimu. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se ovako nešto događa u Srbiji u 21. veku", ocenili su oni.

Kako su naveli, vladajuća stranka i režim koji je "promovisao kupovinu diploma i doktorata" olako smenjuju istinski stručne ljude u čijim je rukama fizičko i mentalno zdravlje građana.

Dodali su da ne čudi odlazak velikog broja medicinskih stručnjaka u inostranstvo, gde će "biti poštovan njihov profesionalni i lični integritet".

"Kada se u Srbiji ponovo uspostavi vladavina prava, odgovornost će snositi svi koji su, zloupotrebljavajući vlast, učestvovali u progonu ljudi koji slobodno izražavaju svoje mišljenje", naveli su iz ove stranke.

(Beta, 09.18.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »