MK Grupa počela izvoz jabuka za Indiju

Beta 08.10.2020

MK Grupa (MK Group) objavila je danas da je sa svojom kompanijom članicom Agrounijom pokrenula izvoz jabuka za Indiju, planirane godišnje vrednosti od milion dolara.

Jabuke će se na teritoriju Indije izvoziti u periodu od oktobra do juna, i to četiri do pet kontejnera mesečno, a samo u prvoj godini planirano je da se izveze oko 1.000 tona jabuka, samo sa plantaža MK Grupe, navedeno je u saopštenju.

Na događaju povodom obeležavanja početka izvoza jabuka bili su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži.

Batačardži je izrazio je zadovoljstvo povodom razvoja izvoza srpskih jabuka za Indiju.

Poželeo je sreću Agrouniji i kompaniji MK Grupa, kao i drugim srpskim kompanijama, i pozvao ih da dodatno istraže indijsko tržište, jer ono ima veliki potencijal i za mnoge druge proizvode.

"Izuzetno nam je drago da smo se odazvali inicijativi pokrenutoj na nivou Srbije i u skladu sa našim planovima otpočeli realizaciju izvoza jabuka u Indiju. Novo tržište za nas ima veliki potencijal - znači stabilnost i kontinuitet prodajnih cena, diverzifikaciju komercijalnih rizika, ali i mogućnost realizacije izvoza drugih kategorija jabuka", izjavio direktor Agrounija frut (Agrounija Fruit) Nikola Nenadovići.

Kao je ukazao, ako se zna da je Srbija prošle godine samo na izvozu jabuka ostvarila devizni priliv od oko 120 miliona dolara, "nema sumnje da će otvaranje ovog tržišta doprineti i privredi naše zemlje".

Dodao je da je za sada u planu da se izvozi oko 10 odsto ukupnih proizvodnih kapaciteta ove kompanije na ovo novo tržište.

Istaknuto je da je pokretanje izvoza jabuka na indijsko tržište samo konkretizacija i nastavak uspešne saradnje koju kompanija MK Grups i ambasada Indije neguju godinama.

Iz Agrounije su naveli da u Indiji preferiraju crvene sorte jabuka – Gala, Crveni Delišes, Fuji, ali i Greni Smit, te će se one i prve naći na indijskom tržištu, dok sortu Crimson Snow planiraju naknadno da promovišu.

Događaju su prisustvovali i predstavnici kompanija "COPA" (Cooperative of Pannonian Apples) i Delta Agrar, koje takođe pokreću izvoz jabuka na tržište Indije.

Podseća se i da pored izvoza u Indiju, kompanija Agrounija godinama izvozi jabuke na tržišta Rusije, Engleske, Švedske, Nemačke, Slovenije, Španije, kao i u Crnu Goru, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Maleziju, Kuvajt, Senegal i mnoge druge zemlje.

Istaknuto je da je MK Grupa sa svojim kompanijama članicama među najvećim izvoznicima poljoprivrednih kultura u Srbiji.

(Beta, 10.08.2020)

Povezane vesti »

Spreman prvi kontejner jabuka za Indiju

Spreman prvi kontejner jabuka za Indiju

Nova ekonomija 08.10.2020
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »