Đorđević: Mitropolitovom smrću srpski narod je izgubio duhovnog oca

Beta 02.11.2020

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević izjavio je danas da je smrću mitropolita Amfilohija srpski narod izgubio "duhovnog oca" i dodao da je Amfilohije, iako mnogo puta proganjan zbog svojih uverenja, voleo svakog čoveka.

Đorđević je za rusku federalnu agenciju "Regnum" rekao da je najveći podvig mitropolita Amfilohija bila Crna Gora, u koju se vratio pre 30 godina, jer je nakon komunističke vladavine u toj zemlji, stvorio "možda najhrišćanskiju zemlju na svetu", preneo je pokret "Oslobođenje".

Prema rečima Đorđevića, dokaz za to su litije koje u Crnoj Gori traju od decembra 2019. godine, u kojima je čitav crnogorski narod "ustao da zaštiti svoju crkvu i svoje svetinje".

Đorđević je rekao da je mitropolit Amfilohije dao neprocenjiv doprinos u očuvanju jedinstva Srpske pravoslavne crkve, da je uvek poštovao odluke Sabora i uvek se trudio da očuva crkveno jedinstvo u teškim trenucima kada je Crkva bila izložena surovim napadima.

Dodao je da je srpski narod "sa mitropolitom izgubio najtvrdoglavijeg borca za očuvanje Кosova i Metohije u granicama Srbije" navodeći da je mitropolit smatrao da nema priznanja nezavisnosti niti podele teritorije.

(Beta, 11.02.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »