Narodna stranka: Najveći deficit u poslednjih 20 godina

Beta 06.11.2020

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je loša ekonomska politika vlasti dovela do budžetskog deficita od devet odsto, što je najviše u poslednjih 20 godina, a da račun za svoje "neznanje namerava da prebaci na leđa naroda i privrede" novim zaduživanjem i povećanjem poreza.

"Nesposobnost vlasti postala je neizdrživo skupa za građane. Srpska ekonomija ulazi u jednosmernu ulicu privrednog pada iz koje se teško izlazi, dok vlast obmanjuje građane da je Srbija ekonomski tigar sa najvećim rastom u Evropi. Prethodni rekord u deficitu ostvaren je 2014. godine, kada je na vlasti takođe bio Aleksandar Vučić", rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

"Javni dug nikada nije bio veći i iznosi 28 milijardi evra, odnosno 60 odsto BDP-a po zvaničnim podacima, a kada bi se izvrnuli svi džepovi budžeta, Srbija grca pod javnim dugom od 70 odsto BDP-a", dodao je Kovačević.

Kovačević je ocenio da su budžet "planirale neznalice, pa se dogodio deficit deficita".

"Kome smo poverili planiranje budžeta ako nisu u stanju da predvide tri meseca unapred, pa moraju opet da rade rebalans? Promašili su za gotovo 37 odsto sopstveno planiranje", rekao je Kovačević.

Kovačević je pozvao Vladu Srbije da za građane i privredu proglasi moratorijum na plaćanje glavnice kredita bankama, uz redovno servisiranje kamata.

"Moratorijum bi trebalo da bude na snazi dok traje uticaj epidemije virusa korona na nacionalnu ekonomiju Srbije. To je mera koja najmanje boli. U uslovima ovakve krize nije potreban novi harač, nego rasterećenje privrede da bi mogla da opstane", rekao je Kovačević.

(Beta, 11.06.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »