CEFTA: Usvojen Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište

Beta 10.11.2020

Lideri Zapadnog Balkana su na današnjem sastanku, u okviru Berlinskog procesa, usvojili jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, objavio je danas CEFTA sekretarijat.

Kako je precizirano, plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije.

Učesnici sastanka su se složili da ovakva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu Evropske unije (EU), navedeno je u saopštenju.

CEFTA Sporazum će sprovoditi, naglašeno je, veliki broj ključnih aktivnosti ovog plana.

Ukazano je i da region Zapadnog Balkana sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za sve kompanije u regionu i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU, te da regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7 odsto dodatnog BDP-a.

Naglašeno je da će ključni trgovinski sporazum u regionu, kao što je CEFTA, doprineti realizaciji Akcionog plana kroz smanjenje vremena čekanja na prelazima za 30 odsto i to primenom seta mera koji uključuje proširenje Sistema Zelenih koridora na granične prelaze sa EU, kao i pojednostavljenje procedura i elektronsku razmenu podataka kroz takozvani SEED+system.

To će omogućiti i obezbeđenje usluga inspekcijskih službi 24 časa sedam dana u nedelji na prelazima u okviru Zelenih koridora, potom smanjenje troškova i ušteda vremena kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta.

Doprinos će se ogledati i kroz uspostavljanje regionalnog tržišta elektronske trgovine koje će biti na raspolaganju pre svega malim i srednjim preduzećima, kao i kroz eliminisanje necarinskih barijera kroz implementaciju efikasnog sistema za rešavanje sporova, o kojima su započeti pregovori pre dve nedelje, te obezbeđenje podrške na putu ka jedinstvenom tržištu EU.

"Zajedničko tržište koje čini 18 miliona ljudi je konkurentnije na evropskom i svetskom planu, atrakivnije za investitore. Uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta je i podrška regionu u procesu usvajanja standard Evropske unije i pristupanja jedinstvenom tržištu EU", izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

CEFTA će aktivnosti sprovoditi sa partnerima poput Regionalnog saveta za saradnju, Transportne zajednice, WB6 privrednog Investicionog foruma i drugih.

"Želimo da promovišemo elektronsku trgovinu i trgovinu bez papira. Verujem da će Zajedničko regionalno tržište podstaknuti razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije, privući strane investitore i kreirati nove poslove, ali I omogućiti da se proizvodi i usluge nude po daleko konkuretnijim cenama", istakao je Đikić.

Navedeno je da EU ostaje ključni partner liderima Zapadnog Balkana u sprovođenju ovog Akcionog plana, uz čvrsto ubeđenje da snažan Zapadni Balkan može pružiti nesumnjiv doprinos evropskoj ekonomiji i bezbednosti.

(Beta, 11.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »