LSV: Izostanak lustracije omča oko vrata Srbije

Beta 10.12.2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da Dan ljudskih prava građani Srbije ne mogu obeležiti sa saznanjem da je puno toga urađeno u poboljšanju stanja u toj oblasti.

"Omča oko vrata Srbije je izostanak lustracije, a činjenica da protagonisti Miloševićeve politike nisu kažnjeni svakodnevno pokazuje nam svoje loše posledice. Vladavina prava je na staklenim nogama", saopštio je LSV u saopštenjut.

Oni su ocenili da je položaj manjinskih grupa, uslovno rečeno, solidan, ali problem je što propisana prava često ostaju mrtvo slovo na papiru.

"Poseban problem su netolerancija i govor mržnje koji dominiraju u javnom prostoru. U Narodnoj Skupštini sede osuđenici i optuženici za ratne zločine, a kanali sa nacionalnim frekvencijama im postaju druga kuća", navela je LSV u saopštenju i dodala da desni ekstremisti nesmetano deluju.

U LSV-u smatraju da uz sve navedene probleme, ne treba gubiti nadu da je politiku poštovanja ljudskih prava moguće unaprediti, a najbitnije je da prestane ćutanje o problemima i da država počne da radi svoj posao.

"Ustav i zakoni moraju biti 'sveto pismo', a netolerancija, diskriminacija i govor mržnje moraju biti strogo sankcionisani. Samo tako ćemo postati moderno društvo u kojem se poštuju ljudska prava", ocenili su u LSV-u.

(Beta, 12.10.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »