FBD: Zabrinjava ćutanje vlasti na zahtev za izručenje dvoje radikala

Beta 14.12.2020

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da je zabrinjavajuće i iznenađujuće odsustvo reagovanja zvaničnika u Srbiji sedam dana nakon što je Mehanizam za krivične sudove u Hagu zatražio od Srbije da bez odlaganja uhapsi i izruči funkcionere Srpske radikalne stranke zbog nepoštovanja Haškog tribunala.

Ta organizacija je ocenila da je "nastavak javnog muka o tome" štetan i nedopustiv.

"FBD u tom smislu, uz svo razumevanje za druge probleme sa kojima se trenutno suočavamo, pre svega očekuje reagovanje Vlade Srbije, a poziva Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom... da se što pre oglase o ovoj temi i da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama. FBD izražava veliku zabrinutost zbog načina na koji su mediji u Srbiji dosad izveštavali o ovoj temi - više nego važnoj za EU - integracije Srbije i za suočavanja sa nasleđem devedesetih godina", dodaje se u saopštenju.

Sudski Mehanizam u Hagu 8. decembra je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio Jojića i Radetu da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

(Beta, 12.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »