Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.01.2021

London proglasio vanredno stanje zbog virusa koji se ‘oteo kontroli’

Al Jazeera 08.01.2021
Vakcina kompanije Moderna ispunjava stroge standarde sigurnosti, efikasnosti i kvaliteta, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Londonu. London je u petak proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je posljedica vrlo… »

Trump neće ići na Bidenovu inauguraciju

Al Jazeera 08.01.2021
Donald Trump objavio je na Twitteru da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara. Joe Biden je prepustio Kongresu odgovornost za pokretanje postupka opoziva Donalda Trumpa dvanaest dana prije kraja njegovog… »

Nasim Haradinaj se pred sudijom izjašnjava o krivici

Al Jazeera 08.01.2021
Potpredsjednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova se tereti za iznošenje u javnosti tajnih podataka Specijaliziranog tužilaštva. Potpredsjednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj u petak… »

Ogromni krater na parkingu bolnice u Napulju

Al Jazeera 08.01.2021
Hitne službe su izašle na teren sa psima u petak ujutro kako bi vidjeli ima li povrijeđenih ljudi. Bolničko parkiralište u južnom italijanskom gradu Napulju urušilo se u ogromnu rupu u zemlji, koja se otvorila u petak u zoru i progutala nekoliko… »

Khamenei zabranio uvoz američkih i britanskih vakcina u Iran

Al Jazeera 08.01.2021
Zaista im ne vjerujem, žele testirati svoje vakcine u drugim zemljama, rekao je iranski vjerski lider. Vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Khamenei, zabranio je uvoz američke vakcine Pfizer/BioNTech i britanske AstraZeneca protiv, što je odraz… »

Mjere u Hrvatskoj ostaju do 31. januara

Al Jazeera 08.01.2021
Do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, dok je broj putnika u javnom prevozu ograničen. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u petak da se epidemiološke mjere u toj zemlji produžavaju do 31… »

U Njemačkoj 1.100 umrlih, u Evropi 25 miliona zaraženih

Al Jazeera 08.01.2021
Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države, gdje je potvrđena zaraza kod 22.132.045 osoba. U svijetu je korona virusom do sada zaraženo više od 88,5 miliona ljudi, dok je broj zaraženih u Evropi prešao 25 miliona. Broj… »

BiH: Ugašen požar u migrantskom kampu Blažuj

Al Jazeera 08.01.2021
Prema prvim informacijama u požaru nema povrijeđenih. (Video: Facebook/Pomoc izbjeglicama u BiH) Požar koji je izbio u migrantskom kampu u Blažuju kod Sarajevo u petak navečer ugašen je, potvrđeno je Al Jazeeri iz Profesionalne vatrogasne brigade… »

Boeing plaća 2,5 milijardi dolara zbog aviona 737 Max

Al Jazeera 08.01.2021
Američka kompanija platiti će odštetu po optužbi za prevaru regulatorne agencije u vezi s razvojem ovog modela aviona. Američka kompanija Boeing platit će 2,5 milijardi dolara odštete po optužbi za prevaru regulatorne agencije u vezi s razvojem… »

Pfizerova vakcina efikasna protiv novog soja korone

Al Jazeera 08.01.2021
Jedan od autora studije rekao je da je vakcina koju su izradili Pfizer i BioNTech efikasna protiv 16 vrsta mutacija. Najnovija studija Pfizera pokazala je da vakcina protiv korona virusa koju su proizveli Pfizer i BioNTech djeluje i na glavne mutacije u… »