Izvor: Nova/Kultura arhiva vesti 13.01.2021

17 romana u užem izboru za Ninovu nagradu

Nova 13.01.2021
U užem izboru za Ninovu nagradu za roman godine našlo se 17 naslova. Na konkurs za Ninovu nagradu za najbolji roman objavljen u 2020. godini u redakciji NIN-a stiglo je rekordnih 212 romana. Žiri NIN-a u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković… »

Pozorište u januaru: Jedna premijera, samo BDP bez predstava

Nova 13.01.2021
Letimičan pogled na januarski repertoar prestoničkih pozorišta govori da će osim Beogradskog dramskog sve scene biti aktivne, da će se u matine terminima igrati još samo u Zvezdara teatru, kao i to da jedino Bitef teatar ovog meseca izlazi sa… »

Njujork tajms: Senzacionalno otkriće, Kaligulin vrt uživanja

Nova 13.01.2021
Arheolozi su uspeli da restauriraju iskopine iz omiljenog skloništa Kaligule, najozloglašenijeg tiranina antičkog Rima, i ta otkrića će na proleće biti izložena, piše američki “Njujork tajms”. Priredio: Matija Jovandić Kaligula ili… »

Završen Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti

Nova 13.01.2021
Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je rad na Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti završen i da će javna rasprava početi održavanjem prvog okruglog stola 18. januara u Novom Sadu. Cilj zakona je sistemsko unapređenje oblasti… »

Ekskluzivna ispovest Vlajse Arsenijevića (3): Prvo hapšenje

Nova 13.01.2021
Beogradska pank scena živela je svojim životom, dok je nije primetila milicija - prva privođenja i stalna prismotra, pratili su njenu kratku i burnu egzistenciju. Ali, dalji muzički razvoj ništa nije moglo da spreči, nove ideje su stigle u inače… »

Novi roman Sali Runi najavljen osam meseci ranije

Nova 13.01.2021
"Lepi svete, gde si", treći roman Sali Runi, spisateljice koja je svetsku slavu stekla prethodnim knjigama "Razgovori s prijateljima" i "Normalni ljudi", biće objavljen 7. septembra, saopštio je njen britanski izdavač. U romanu “Lepi svete, gde… »

Piše Neda Todorović: Rečnik uvreda

Nova 13.01.2021
Vakcina - glavna reč, tema, medijski sadržaj, političko pitanje… protekle nedelje. A Srbija je pronašla još jedan razlog neizbežne podele na pristalice i protivnike, na vaksere i antivaksere. To da smo među najvećim sledbenicima teorija zavera u… »

Sentimentalna povest o Pekiću (7) – Tri susreta sa Borom

Nova 13.01.2021
Tri puta sam sreo Borislava Pekića. Piše: Mihajlo Pantić Upoznali smo se u redakciji Кnjiževnih novina početkom 1990. godine. Bilo je kasno pre podne, oko deset-pola jedanaest, sedeo sam sâm za velikim redakcijskim stolom i lektorisao tekstove za… »

Detonacija britanske kulture: Deni Bojl snima Seks pistolse

Nova 13.01.2021
Kada su se "Seks pistolsi" pojavili, to je bio trenutak detonacije britanske ulične kulture, kaže reditelj Deni Bojl koji u martu počinje snimanje TV serije o pionirima panka. – Zamislite da upadnete u svet “Krune” i “Dauntaun ebija” sa… »