Vuletić (GDF): Pobeda Bajdena 'skinula s dnevnog reda' podelu Kosova

Beta 16.01.2021

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je danas da je pobeda Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima "definitivno skinula sa dnevnog reda" planove o podeli Kosova.

"Frustracija Beograda Bajdenovom pobedom više je nego očigledna", naveo je Vuletić u saopštenju i ukatao da "Bajden i EU najavljuju novi ozbiljniji angažman na Balkanu koji ima za cilj okončavanja nezavršenog posla".

"Ako Srbija ne iskoristi priliku koju najavljuje SAD i EU, biće u situaciji da će morati da potpiše sporazum u čijem stvaranju nije učestvovala. Smeši nam se 'Kumanovo 2'. Preostaće im onda samo da i taj poraz proglase pobedom", ocenio je Vuletić.

On je ocenio da domaće elite u Srbiji "kosovski problem koriste isključivo u svrhe manipulacije i borbe za vlast" na šta ukazuje i to što neki intelektualci zahtevaju ostavku predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića zbog njegovih stavova o Kosovu.

Vuletić je u saopštenju naveo da su najava danas održanog protesta ispred SANU povodom Kostićevih izjava, i otvoreno pismo 93 intelektualca SANU kojim se zahteva njegova ostavka, "samo još jedan pokazatelj koliko takozvane srpske elite nisu sposobne racionalno da rasuđuju".

"Imena sa te liste su maltene isti oni koji su predsednika Tadića, koji je svakako među onima koji su na toj funkciji napravili najviše štete, prisilili da ne preda Vojislava Koštunicu tužiocu nakon ubistva premijera Zorana Đinđića", naveo je Vuletić.

Po njegovim rečima, elite u Srbiji su dužne da racionalno odgovore "kakve su posledice nepriznavanja nezavisnosti Kosova, kada i ko će priznati Kosovo i koliko 'zamrznuti konflikt' košta Srbiju".

"Bez jasnog stava o ovim pitanjima rešenje za Kosovo se odlaže unedogled. To ukazuje da i vlast, opozicija, i elite ovog nesrećnog društva koriste kosovsko pitanje pre svega kao svojevrsnu manipulaciju nacionalnim osećanjima etničkih Srba zbog sopstvenih interesa, kao i da je kosovsko pitanje isključivo u funkciji osvajanja ili održavanja na vlasti", ocenio je Vuletić.

Dodao je da elite ne mogu da dolaze i ostaju na vlasti putem uspešne ekonomije, obrazovanja i zdravstva, već od "zavađenog i zbunjenog naroda" kojem "poturaju Kosovo kao glavni adut, jer drugi i nemaju".

(Beta, 01.16.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »