CLS: Sporni servis kineskih autobusa od 1,85 miliona evra

Beta 17.01.2021

Centar za lokalnu samoupravu saopštio je danas da je grad Beograd ove godine opredelio 170 miliona dinara za održavanje kineskih Higer autobusa, i gradsku upravu upitao kako je moguće da se za nepunih godinu dana daje 1,85 miliona evra za servis tih vozila, kada su pokrivena petogodišnjom garancijom.

U saopštenju ta nevladina organizacija navela je prvi ugovor o održavanju tih autobusa u vrednosti od 48 miliona dinara (sa PDV-om) dodeljen u decembru 2020. godine firmi uvozniku DAT holding, čime ukupan iznos za tu namenu dostiže 218 miliona dinara, iako su vozila praktično nova i pod punom garancijom.

"Podsećamo da su Higer solo autobusi nabavljeni na spornom tenderu 2019. godine, kada je zahtev za ponuđače bio da je u prethodne tri godine isporučeno 4.000 gradskih autobusa, što je stručna javnost okvalifikovala kao uslov koji samo Kinezi mogu da ispune", dodaje se u saopštenju.

Prema navodima CLS-a konačna cena pojedinačnog vozila bila je 204.000 evra, a obuhvatala je i garanciju na pet godina za celo vozilo.

"CLS će pažljivo pratiti i novi tender za 10 električnih autobusa, kako bi obaveštavali na vreme javnost o transparentnosti i zakonitosti postupka", dodala je ta organizacija.

(Beta, 01.17.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »