CIK: Na Kosovu na vreme otvorena sva glasačka mesta

Beta 14.02.2021

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Vlajmir Eljezi izjavio je da su glasačka mesta na celoj teritoriji Kosova otvorena na vreme, jutros u 7.00.

"Svih 888 glasačkih centara otvoreno je kako je to predviđeno. Proces glasanja se odvija normalno", kazao je Eljezi na prvoj konferenciji za medije CIK-a.

Na osmim po redu izborima na Kosovu od 1999. godine učestvuju 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova potvrđeno je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa ima 1.794.862 građana, koji mogu da glasaju u 888 centara na Kosovu, sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Za normalno odvijanje izbornog procesa i zaštitu slobodnog glasanja za građane Kosova angažovano je 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema.

Koordinantorka Državnog tužilaštva Laura Pulja rekla je da je imenovano 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema koji će biti čuvari zaštite glasa na dan izbora.

"Policija i državni tužilac finalizirali su strateški dokument za zajedničko angažovanje i delovanje u ovom procesu", rekla je Pulja.

Dodala je da će kosovsko tužilaštvo i policija uhapsiti i pritvoriti sve glasače i odgovorne zvaničnike ako na bilo koji način pokušaju ili utiču na zloupotrebu slobodnog glasa birača.

I sudski sistem Kosova odredio je 30 dežurnih sudija koji će odgovoriti na eventualne zahteve tužilaštva.

Kosovska policija takođe je sačinila poseban operativni plan koji podrazumeva aktivnosti u predizbornom i izbornom procesu i obezbeđivanju pratnje i sigurnosti za izborne materijale do CIK-a za prebrojavanje izbornih rezultata.

Sledeća konferencija za medije je zakazana za 11.30, kada će biti objavljeni rezultati izlaska na izbore do 11 sati.

(Beta, 02.14.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »