Две нове књиге новинара Ивана Мрђена

Бета 01.04.2021

"Прометеј" из Новог Сада објавио је роман "Коверат Ане Зонаи", првенац београдског новинара Ивана Мрђена.

"Реч је о три потпуно различите приче које прате не баш срећан живот моје мајке. Прва се бави судбином банатских Немаца уочи, током и непосредно после Другог светског рата, у средишту друге су несналажења 'победника' у мирнодопским условима одмах после тог рата, посебно у Београду, док се трећа фрагментарно односи на скоро четврт века мајчиног гастарбајтеровања у Немачкој", каже за Бету аутор романа.

Књижевник Милутин Ж. Павлов, који је рецензент књиге, написао је да је Иван Мрђен попут Стриндберга из маглене банатске пустаре зашао у фамилијарне рукавце да нам каже ко смо и где смо на станици са коферима затуреног заборава, као да нам се јуче не догађа и данас, без обзира на национално име, вероисповест и презиме.

Ако је дугогодишњи уредник више листова ("Дуга", "Борба", "Наша борба" и "Блиц"), својевремено и директор НИП "Борба" и НП "Време", донекле изненадио својим покушајем да остави траг у савременој књижевности, његова друга књига, која се, стицајем пандемијских околности, такође појавила ових дана – нуди нешто очекивано и познато.

"Реч је о књизи под насловом 'Са мном више нема шале', у којој су сви моји коментари из 'Блица' од почетка 2018. до 4. маја 2020. године, кад сам почео да пишем за портал Нова.рс. Тиме је заокружена моја лична тетралогија, после 16 година и осам дана непрекидног писања за новине, у којима сам дочекао и пензију", каже Мрђен, уз напомену да су претходно објављене књиге "Са Београдом на ја" (2004-2010), "Са Тадића на Вучића" (2011-2013) и "Са надом у мало сутра" (2014-2017).

Аутор указује да је посебна вредност ове књиге индекс са именима 1.700 личности, поменутих у његовим записима током овог периода, у којима је забележио много значајних догађаја у животу његових пријатеља, колега и суграђана.

(Бета, 04.01.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Култура, најновије вести »