Narodna stranka: Zdravstvo žrtva nestručnosti i eksperimenata

Beta 07.04.2021

Odbor Narodne stranke za zdravstvo ocenio je danas, povodom Svetskog dana zdravlja, da će sprovođenje ovodišnje kampanje SZO "izgradnja poštenijeg i zdravijeg sveta za sve" u Srbiji biti otežano zbog višegodišnje zapuštenosti zdravstvenog sistema, sistemske nebrige vlasti za materijalni i socijalni položaj građana, kao i za životnu sredinu koja se bezobzirno uništava.

"Pandemija kovid-19 je teško pogodila ceo svet, pa tako i našu zemlju. Svetski dan zdravlja je i prilika da se oda počast svim preminulim zdravstvenim radnicima koji su svoje živote ugradili u borbu protiv ove opasne bolesti, a kojih u Srbiji ima veoma mnogo.

Istovremeno, potrebno je da oni koji upravljaju državom razumeju da zdravstveni radnici i ceo sistem zdravstva ne mogu biti žrtve nestručnosti, nedoslednosti, improvizacije i eksperimenata onih koji odlučuju o merama suzbijanje epidemije", navodi se u saopštenju.

Odbor je naveo da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih prava svakog ljudskog bića.

"Za pacijente koji boluju od drugih, hroničnih bolesti, ili koji su se akutno razboleli i veoma teško ili nikako ne mogu da dođu do lekara odgovarajućih specijalnosti u državnoj ustanovi, neophodno je omogućiti da se o trošku Republičkog fonda za zdravstvo leče u privatnim zdravstvenim ustanovama, jer su u pitanju osobe koje godinama plaćaju zdravstveno osiguranje", dodaje ta stranka.

Ta stranka je dodala da nepostojanje adekvatne politike u formiranju i razvoju specijalizovanih zdravstvenih kadrova, kao i njihov odliv iz zdravstvenog sistema predstavlja jedan od najozbiljnijih problema sa kojim se suočava Srbija, a koji je, kako vreme odmiče, sve izraženiji.

"Nedostajuću opremu je neuporedivo lakše nabaviti, nego stvoriti nedostajući zdravstveni kadar", smatra Odbor Narodne stranke za zdravstvo.

(Beta, 04.07.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »