Lončar: Do sada od virusa preminulo 14 lekara, a ne više od 100

Beta 13.04.2021

 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je do sada preminulo 14 zdravstvenih radnika od korona virusa u Srbiji, koji su svi radili kovid-zoni, a ne više od 100, kako tvrde neki izvori.

"Svi ostali (preminuli) lekari nisu imali dodirne tačke s kovid-sistemom. Velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdrvastvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Lončar je kazao da postoji "jedan ili dva" smrtna slučaja od posledica zaraze za koje "možda može" da se sumnja da su se dogodila i pored revakcinacije, ali je naglasio da se o tome ne može sa sigurnošću govoriti bez obdukcije.

Istakao je da su vakcine apsolutno bezbedne i da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije stoji iza njihovog odobrenja.

Dodao je da je na tri miliona datih vakcina zabeleženo manje od 700 reakcija i da su sve bile blage.

Lončar je kazao da je isuviše rano da se govori o tačnoj efikasnosti vakcina pojedinačnih proizvođača, ali je naveo da trenutni podaci odgovaraju onima koje su proizvođači izneli u uputstvima svojih proizvoda.

"Niko od njih (proizvođača) nije rekao da vas vakcine štite 100 odsto i da nećete da se razbolite. Možete da se razbolite ako ne vodite računa. Ali, vaša klinička slika će biti mnogo bolja i lakše ćete podneti koronu", istakao je on.

Lončar je naveo da je u proteklih nedelju dana vakcinisano još 20 odsto zdravstvenog osoblja i da je do sada ukupno imunizovano više od 65 odsto zdravstvenih radnika.

Zbog toga, istakao je, trenutno nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije za tu grupu.

"Imali smo lekare vakcinisane u dovoljnom broju, ali je problem bio sa medicinskim sestrama jer je bilo nedoumica oko trudnoće i planiranja porodice", rekao je on.

Naveo je da je kampanja koja je sprovedena pokazala da su se mlađe medicinske sestre plašile za potomstvo, ali je on odbacio te sumnje.

"Odgovorno tvrdim, ne postoji nijedan jedini naučni dokaz i studija da se to dešava s vakcinama koje se trenutno nalaze u Srbiji", naglasio je on.

Lončar je rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj zgrušavanja krvi posle primljene Astrazeneka vakcine.

Naveo je da je Srbija "najbolja u regionu i šire" po broju smrti od korona virusa, po broju testiranih i hospitalizovanih ljudi.

(Beta, 04.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »